'Geld voor niet-geproduceerde melk is goede stimulans'

Dirk Bruins bij zijn melkveehouderij (Rechten: archief RTV Drenthe)
Dirk Bruins bij zijn melkveehouderij (Rechten: archief RTV Drenthe)
DWINGELOO - Landbouworganisatie LTO verwacht dat boeren minder melk gaan produceren door een nieuwe regeling van FrieslandCampina.
Boeren krijgen van het bedrijf 10 cent per kilo niet-geproduceerde melk. De regeling komt bovenop een Europese regeling, waarbij boeren 14 cent krijgen.
Lees meer: FrieslandCampina gaat boeren betalen voor niet-geproduceerde melk
Grens over

Sinds de afschaffing van het melkquotum hebben veel boeren hun bedrijf uitgebreid. Daardoor komt extra veel fosfaat vrij. Dat is een schadelijke stof die onder meer in koeienmest zit. "We zijn meer gaan produceren, meer dan verwacht. Daardoor is er ook meer mest bijgekomen. Daarover zijn ooit afspraken gemaakt met Europa en we gaan nu een grens over", zegt Dirk Bruins. Hij is bestuurder bij LTO en zelf ook boer.

Stimulans

Door de huidige regelingen kunnen boeren opgeteld 24 cent krijgen voor elke liter niet-geproduceerde melk. "De regeling van FrieslandCampina gaat ongetwijfeld bijdragen aan het afnemen van fosfaat. Het is een stimulans. 24 cent is best een behoorlijk bedrag, zeker in relatie tot de melkprijs van dit moment", zegt Bruins. Ter vergelijking: op dit moment is de melkprijs bij FrieslandCampina 27,5 cent en bij DOC ligt de prijs nog iets lager, volgens Bruins.
Toch zullen niet alle boeren overstag gaan, denkt Bruins. "Het zal voor iedereen verschillen. Maar als je erop hebt ingezet meer te produceren, is het niet vanzelfsprekend dat mensen zich door het geld laten verleiden. Er zijn boeren die bijvoorbeeld een stal hebben gebouwd en meer koeien zijn gaan houden."
Zelf is Bruins ook van plan om minder melk te gaan produceren. "Ik heb de rekensom zitten maken en ik denk dat het voor ons bedrijf aantrekkelijk is om tijdelijk minder melk te produceren."

Mestwetgeving

De regeling van FrieslandCampina geldt in principe een halfjaar. Mogelijk wordt op 1 januari meer bekend over een nieuwe mestwetgeving. Boeren wachten volgens Bruins al drie jaar lang op die nieuwe wetgeving. Er komen dan regels per bedrijf voor de maximale hoeveelheid fosfaat die mag worden geproduceerd.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.