Koersbal dreigt uit Zweeloo te verdwijnen: 'Het zijn allemaal oude mensen die spelen'

ZWEELOO - De koersbalvereniging in Zweeloo heeft het moeilijk. Elk jaar zijn er minder nieuwe leden en daardoor is het bestuur bang dat de vereniging niet lang meer zal bestaan.
"Het zijn allemaal oude mensen die nog spelen," zegt voorzitter Hennie Bouwmeester. Van de veertien leden is het oudste lid 91 jaar, de jongste twee leden zijn 79. "Maar het is helemaal geen oudemensensport. We krijgen de jongeren er gewoon niet bij. Dat is het 'm net."

Goed voor alle mensen

Een advertentie in de lokale krant mocht niet baten. De vereniging heeft dit jaar twee nieuwe leden, maar dat is nog niet genoeg. "Vroeger speelden we met zoveel mensen dat het niet paste op één ochtend. We moesten drie ochtenden inplannen. Dat is nu wel anders."
Bouwmeester: "Dit jaar dachten we al: zullen we nog doorgaan? Toen kregen we twee nieuwe leden en zeiden we: nou vooruit dan. Maar als het zo blijft, dan zie ik het niet zitten. Bij een vergadering zei ik eens, ik stop als voorzitter. Maar dan was er niemand die het overnam en deed ik het toch maar weer opnieuw."
Daarom roept de voorzitter mensen op om toch vooral eens langs te komen. "Het is niet alleen gezellig, maar ook goed voor alle mensen. Je komt even in beweging. Vroeger stuurde de fysiotherapeut nog weleens mensen door, maar dat gebeurt nu niet meer. Misschien kan ik daar nog wel eens achteraan bellen."
Verenigd Koninkrijk
Koersbal is een sport die in Nederland voornamelijk door 60-plussers wordt gespeeld. De sport waaide in de jaren tachtig over uit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland, mede door de ontvangst van BBC die koersbal (bowls) live uitzendt.
De afgeplatte bal moet zo dicht mogelijk naar een klein wit balletje worden gegooid. Dit is echter een stuk lastiger dan bij bijvoorbeeld jeu de boules, omdat de verzwaarde bal niet recht, maar met een boog rolt. Daarnaast wordt bij koersbal de bal niet gegooid, maar moet het gerold worden. Wie het dichtst bij het witte balletje gooit, wint.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.