Protest tegen windmolens gaat door

Jan de Kok laat de protestborden in zijn tuin staan en strijdt verder tegen windturbines (Rechten: Steven Stegen / RTV Drenthe)
Jan de Kok laat de protestborden in zijn tuin staan en strijdt verder tegen windturbines (Rechten: Steven Stegen / RTV Drenthe)
DROUWENERMOND - Een rij minder windmolens bij Drouwenermond maakt voor inwoner Jan de Kok niets uit. Hij is nog steeds teleurgesteld en laat zijn protestborden staan.
"Ik ben zeker niet tevreden met deze stap van minister Kamp. De afstand tussen Drouwenermond en Nieuw-Buinen is op het breedste punt drie kilometer en op het smalste punt slechts een kilometer. En dat is te smal om windmolens te plaatsen", aldus De Kok.

'Windmolens hebben invloed op mensen'

De inwoner van Drouwenermond woont al veertig jaar in het dorp. "Ik heb hier altijd met plezier gewoond. Toen de komst van windturbines werd aangekondigd, was dat even schrikken. Ik ben vervolgens hier onderzoek naar gaan doen en daaruit blijkt dat als er windturbines binnen twee kilometer van mensen komen te staan, dit invloed op hen heeft."
De Kok ziet liever een zonnepark bij zijn dorp. "Ik ben pas tevreden als er serieus wordt gekeken naar onze plannen voor zonne-energie. Uit onderzoek van mensen die daar verstand van hebben blijkt dat die in de toekomst veel goedkoper zijn dan windturbines. Bovendien geven ze ook geen overlast."
Lees meer: Minister Kamp zet plannen voor windturbines in Veenkoloniën door
Protestbord blijft staan
Het grote protestbord met daarop 'Nee' in de voortuin van De Kok blijft daarom staan. "Het proces rond de komst van de windturbines is van het begin af aan een 'sneaky' bedoening. Als je plannen smeedt die dermate impact hebben op bewoners, dan hoor je in ieder geval met de buren te praten. En dat is nog steeds niet gedaan."
Zelf wil De Kok ook blijven strijden tegen de windturbines. "Ik leg mijn hoofd na dit besluit niet in de schoot. Ik zal alle legale middelen aanwenden om mijn stem te laten gelden, om te voorkomen dat er windturbines op zo'n korte afstand worden neergezet."

Tegenwind Veenkoloniën

Ook Jan Nieboer van actiegroep Tegenwind Veenkoloniën is niet blij. "Het is een onhaalbaar plan", zegt hij. "Kamp gaat voorbij aan alle weerstand die er in het gebied is tegen windmolens. Ook gaat hij voorbij aan ons plan voor zonneparken, waar wel draagvlak voor is."
Nieboer laat verder weten dat de procedure die de actiegroep tegen het windmolenplan voert, doorgaat.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.