Windboer enthousiast over plannen

Er komen speciale windmolens in de omgeving van de LOFAR-telescoop (Rechten: Pixabay)
Er komen speciale windmolens in de omgeving van de LOFAR-telescoop (Rechten: Pixabay)
1E EXLOËRMOND - "Ik ben blij dat er nu een besluit is genomen over de komst van de windmolens." Dat zegt windboer Harbert ten Have over het besluit van minister Henk Kamp om tientallen windturbines in de Veenkoloniën te plaatsen.
"Dit betekent een einde aan de onzekerheid voor alle mensen in dit gebied", stelt hij. Ten Have is aangesloten bij Duurzame Energieproductie Exloërmond. In dat gebied is ook Astron actief met een LOFAR-telescoop.
"We hebben samen grote inspanningen gedaan, maar we zijn er zeker van dat wij samen in het gebied kunnen functioneren. Daarvoor gaan wij met andere turbines werken, die een lager emissieniveau hebben. Maar ook Astron zal zich aan ons aanpassen."

Enthousiast

"Ik ben enthousiast over de afspraken. Het was een groot offer, maar hiermee kunnen we perfect naast elkaar leven", stelt hij.
Ook is Ten Have positief over samenwerking met andere inwoners van het gebied. "Het heeft me veel denkwerk gekost, hoe we alles in goede banen kunnen leiden. Want we willen het liefst in goede harmonie met onze buren leven. Het is noodzaak om onze energie anders in te vullen en windenergie is daarbij belangrijk."
Lees meer: Minister Kamp zet plannen voor windturbines in Veenkoloniën door
'Meer samenwerken met omwonenden'
Nooit heeft hij erover nagedacht om het bijltje erbij neer te leggen, ondanks alle kritieken uit zijn omgeving.
"Als wij ermee waren gestopt, dan hadden anderen het opgepakt. Maar ik hoop dat nu de kogel door de kerk is, we meer kunnen gaan samenwerken met omwonenden. Zij kunnen laagdrempelig instappen en meeprofiteren."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.