Rapport over WMO-zorg Assen: Onzekerheid en soms van kastje naar muur

(Rechten: ANP / Roos Koole)
(Rechten: ANP / Roos Koole)
ASSEN - De WMO-zorg in Assen rammelt. Cliënten zijn onzeker over de kwaliteit en continuïeit van de zorg en ondersteuning. Ook is er onvrede over de gebrekkige communicatie met de gemeente.
Dat blijkt uit onderzoek van de Rekenkamercommissie. Die nam in opdracht van de raad de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) onder de loep, nu de gemeente per 1 januari 2015 daarvoor verantwoordelijk is.

Onzeker

Mensen die afhankelijk zijn van de WMO-zorg noemen de nieuwe werkwijze 'belastend'. Ze moeten vaak lang wachten, voordat ze weten waar ze aan toe zijn. Ze vinden de drempel naar goede en heldere informatie te hoog, zowel digitaal als telefonisch. En vaak kan de gemeente in de ogen van cliënten niet duidelijk en snel genoeg aangeven wat de consequenties zijn van de nieuwe wetgeving. Daar worden ze onzeker van.

Van het kastje naar de muur

Ook is voor veel WMO-gebruikers onduidelijk of je met problemen moet aankloppen bij het buurtteam, de zorgverlener of de gemeente. "Mensen die zich bij de buurtteams melden worden doorverwezen naar het Inwonersplein van de gemeente, die de mensen vervolgens weer terugverwijst naar de buurtteams. Mensen worden nu het bos ingestuurd, van het kastje naar de muur", meldt de rapportage. De doelstelling dat elke cliënt binnen twee stappen op de juiste plek is, wordt daarmee niet voor iedereen gerealiseerd, stelt de commissie.

Geen zicht op

Ondertussen heeft de gemeente geen zicht op de ervaringen van de cliënten, zodat er ook niet goed bijgestuurd kan worden, zo blijkt uit het rapport. Verder ontbreekt er een goede regie. "Alle partijen zijn druk met cliënten, maar niemand heeft overzicht", schrijft de Rekenkamercommissie. Of er mensen tussen wal en schip vallen, en of de zorg wel efficiënt geregeld is, wordt daardoor niet helder.
De gemeenteraad van Assen krijgt het rapport van de rekenkamercommissie donderdag gepresenteerd.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.