ASTRON legt zich neer bij plannen Kamp

BUINEN/ EXLOO - Sterrenkundig instituut ASTRON is niet blij met de windmolenplannen van minister Henk Kamp, maar legt zich er wel bij neer. Volgens directeur Marco de Vos storen de 45 geplande windturbines in de Veenkoloniën alsnog op de antennes van Lofar die ook in dat gebied staan.
"Ik sta zeker niet te juichen, want we lopen gewoon schade op aan onze meetmogelijkheden", zegt directeur Marco de Vos van ASTRON.

Beste optie

Volgens hem staat ASTRON nog minder te juichen om de alternatieven. 'Namelijk dat er zonder aanpassingen molens geplaatst zouden worden, dus we hebben ons er constructief in opgesteld. En volgens ons is dit het maximaal haalbare", aldus de directeur. Naast dat er minder molens geplaatst worden, komen er molens die minder straling produceren. Ook kunnen de molens langer stil worden gezet, zodat de metingen nauwkeuriger zijn.
"We lopen een deuk op, maar zijn niet total-loss. Nu gaan we proberen die deuk er zo goed mogelijk uit te krijgen."

Straling van de turbines

De turbines genereren volgens De Vos een bepaalde straling die overeenkomt met de straling die uit de ruimte komt. Met andere woorden: de straling van de turbines stoort de straling die de lofar-antenne oppikt uit het heelal. Hierdoor ontstaan foutieve metingen.

Metingen gaan door

De Vos zegt dat de metingen, ondanks de hinder, wel gewoon door kunnen gaan. "Als alles gerealiseerd wordt wat we afgesproken hebben, dan kunnen we het grootste deel van onze gebruikers blijven bedienen."
ASTRON is niet van plan om naar de rechter te stappen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl