Prinsjesdag 2016: Provincie Drenthe overwegend tevreden

ASSEN/DEN HAAG - In de Tweede Kamer is vanmiddag de Miljoenennota gepresenteerd. De provincie Drenthe wordt daarin niet genoemd, maar toch houden de Drentse gedeputeerden een goed gevoel over aan Prinsjesdag.
Drenthe krijgt bijvoorbeeld 900.000 euro extra uit het provinciefonds. "Je ziet dat het beter gaat in Nederland, ook in Drenthe", zegt Henk Brink. "De werkeloosheid loopt bijvoorbeeld iets terug."

Mkb

Brink zegt verder te willen investeren in het midden- en kleinbedrijf (mkb). "Met een stimulerings- en financieringsregeling kunnen mkb'ers sneller geld van de bank krijgen. Ik denk dat dit ons helpt de Drentse economie aan te jagen. Daar doen we het voor."
Daarnaast zet het kabinet volgens Brink in op innovatie. "Wij willen als Noord-Nederland innovatie mee laten ontwikkelen, want we hebben prachtige bedrijven."

Armoedebestrijding

Ook wordt er door het Rijk 100 miljoen euro geïnvesteerd in armoedebestrijding. "Dat zal ook in Drenthe neerdalen en is ook nodig", stelt Henk Jumelet. "Daar gaan we hard aan werken."
Lees meer: Jeugdsportfonds Drenthe blij met miljoenen voor armoedebestrijding
Jumelet wil verder blijven lobbyen voor de landbouwsector. "Dat is voor Drenthe heel belangrijk. Voor veel van ons is dat van belang als het gaat om de toekomst van onze provincie."
Duurzaamheid
Tjisse Stelpstra benadrukt het belang van duurzame energie. "Energie die je bespaart, hoef je ook niet op te wekken", zegt hij.
"Het kabinet wil bijvoorbeeld de huurtoeslag verhogen. Dat geeft mogelijkheden voor woningbouwverenigingen om te investeren in energiezuinige woningen. Ik denk dat daar heel mooie kansen liggen, juist voor Drenthe."

Cultuur

Het Rijk investeert ook 10 miljoen euro in cultuur. Volgens gedeputeerde Cees Bijl gaat een deel daarvan naar Drenthe. "Festivals in het Noorden die eerder buiten te boot leken te vallen, krijgen nu geld", vertelt hij. Ook krijgt theatergezelschap Garage TDI uit Assen een subsidie.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.