Advocaat Haarsma: Niet plezierig als je zo wordt weggezet

PATERSWOLDE/ASSEN - "Ik heb de rechtbank laten weten dat ik niet bij de zitting kon zijn." Dat zegt advocaat Ludith Haarsma uit Paterswolde. Ze kreeg gisteren van de rechtbank op haar kop omdat ze, samen met haar cliënt, niet kwam opdagen bij een ontuchtzaak.
De rechtbank was 'verbaasd en ontstemd' dat Haarsma er niet was. Volgens de voorzitter had ze per brief laten weten dat ze er niet bij kon zijn en had de rechtbank haar daarna laten weten dat ze zaak toch zou doorgaan. Dat laatste klopt volgens de advocate niet.

Rechtbank tegen uitstel
De rechtbank wilde de zaak niet uitstellen omdat ze van mening was dat als een advocaat niet kan op de dag van een zitting, ze de zaak niet moet aannemen.


"Ik kan me voorstellen dat de rechtbank zaken die gepland staan wil behandelen, want het kost tijd en geld. Maar over deze reactie ben ik echt verbaasd", zegt Haarsma. Ze vindt dat ze op een goede manier heeft gevraagd om de zaak uit te stellen. Ze wil de zaak per se zelf doen omdat haar cliënt dat graag wil.

Vervangster
"Een medewerkster van de rechtbank heeft vorige week naar mijn kantoor gebeld en gezegd dat ik een vervangster kon sturen die in de rechtszaal namens mij nogmaals om uitstel kon vragen. Dat heb ik gedaan. Ook heb ik meerdere keren aangegeven dat ik het dossier van de zaak nog niet had en dat kreeg ik pas maandag, een dag voor de zitting. Dat was nog een reden om om uitstel van de zaak te vragen", zegt Haarsma.

'Zorgvuldig'
Ze snapt de reactie van de rechtbank, die aangaf mogelijk een klacht bij de deken van de orde van advocaten in te gaan dienen, niet. "Dat je op zo'n manier wordt weggezet, is niet plezierig. Uitstel vragen is helemaal niet raar. Ik heb zorgvuldig gehandeld, maar ik denk dat er iets mis is met de interne communicatie in de rechtbank."

Haarsma zegt dat ze contact opneemt met rechtbankvoorzitter Bouke Klaassens die haar gisteren op haar kop gaf om de zaak uit te praten. Wanneer de rechtbank de ontuchtzaak wel behandelt is niet duidelijk.
Deel dit artikel: