Gevaarlijke situaties door zelfrijdende busjes Appelscha: proef stopgezet

APPELSCHA - De proef met twee zelfrijdende busjes in Appelscha is per direct stopgezet.
Fietsers moesten in de berm van het fietspad staan om de busjes te laten passeren en dat kan volgens de gemeente Ooststellingwerf gevaarlijke situaties veroorzaken.

Weinig ruimte
"Onze stewards hebben geconstateerd dat de fietsers die we tegenkomen erg weinig ruimte krijgen", vertelt projectleider Arjan Janssens zelfrijdend vervoer in de gemeente Ooststellingwerf. "Het was vooral een waarneming van de stewards. De meeste fietsers waren wel positief."

De problemen komen volgens Janssens mede doordat de busjes midden op het fietspad moeten rijden. "We dachten dat de busjes dichter naar de rand konden rijden, maar dat bleek niet te kunnen vanwege obstakels langs het fietspad."


Oplossingen
De busjes reden sinds vorige week dinsdag tussen het bezoekerscentrum van het Drents-Friese Wold en de Brink in Appelscha. De gemeente onderzoekt hoe het probleem opgelost kan worden zodat de proef verder kan gaan. "We kunnen bijvoorbeeld zorgen dat fietsers op tijd gewaarschuwd worden door bijvoorbeeld borden of verkeersregelaars", zegt Janssens. "In het uiterste geval kan het fietspad misschien verbreed worden, maar dat is wel meteen de meest vooruitstrevende optie."

De gemeente Ooststellingwerf wil de proef zo snel mogelijk weer hervatten, maar wanneer dat is kon Arjan Janssens niet zeggen. De busjes vervoeren passagiers gratis. Er is wel een steward aanwezig in de bus. Die steward kan de bus stopzetten als dat nodig is.
Deel dit artikel: