'Assen moet zich aanmelden als zoekgebied voor windmolens'

ASSEN - GroenLinks in Assen wil dat de gemeente zich bij de provincie aanmeldt als zoeklocatie voor de overgebleven windmolens.
Door het schrappen van een rij molens in Drouwenermond behaalt de provincie het
misschien niet. "Drenthe heeft wel een taak te vervullen", zegt plaatsvervangend GroenLinks-raadslid Hans Marskamp. "Als het niet in de Veenkoloniën kan, dan moet het ergens anders. Toen dachten wij: nu moet je als Assen ook je vinger opsteken bij de provincie, als je wat wilt op dat gebied."

Zoekgebied

Assen zat oorspronkelijk niet in het zoekgebied voor windmolens. "De provincie stelde zich daar vrij star in op, vond ik. Als een andere gemeente zei ook wat te willen, dan werd gezegd dat het zoekgebied al was vastgelegd. Dat was wel jammer', zegt Marskamp.
Gedeputeerde Tjisse Stelpstra zegt zich nu niet tot één gebied te beperken. "We gaan kijken of we voor die vijf molens ergens in Drenthe een oplossing kunnen vinden."

'Hoeven geen grote turbines te zijn'

Waar die windmolens in Assen zouden moeten staan of hoe ze eruit moeten zien, weet Marskamp nog niet. "Wat ons betreft hoeven het niet die grote turbines te zijn. Er zijn tegenwoordig ook andere mogelijkheden", vertelt hij. "Er zijn kleine windmolens of molens met een ashoogte van vijftien meter. Die zijn ook in het landschap in te passen."
In de Veenkoloniën was veel verzet tegen de komst van windmolens. Marskamp verwacht dat er in Assen meer draagvlak is. "Als je het over kleinschaligere oplossingen hebt, dan heb je die problemen met omwonenden ook niet", stelt hij. "De voorwaarde voor ons is wel dat dat draagvlak er moet zijn."
Lees meer: Minister Kamp zet plannen voor windturbines in Veenkoloniën door
'Drenthe is groter dan alleen Assen'
Volgens Marskamp hoeft het ook niet zo te zijn dat Assen het totale aantal overgebleven megawatt op zich neemt. "Drenthe is groter dan alleen Assen. Ik begreep dat Hoogeveen ook ambities heeft. Misschien zijn er bij Meppel ook nog wat mogelijkheden. Er zijn nog wel meer plekken waar het heus wel in te passen is. En dan niet per se die grote windmolens, het kan ook op andere manieren."
Eerder deze maand liet wethouder Harmke Vlieg weten dat Assen een inhaalslag wil maken met duurzame energie. Het college van burgemeester en wethouders staat open voor windmolens, maar wil eerst onderzoek doen, zo zei Vlieg.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.