'Dankbaar dat de Boermarken deze waardering krijgen'

ASSEN - De Vereniging Drentse Boermarken is blij dat de Boermarken zijn opgenomen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.
"Deze erkenning voor de Boermarken is goed. We zijn erg dankbaar dat we deze waardering hebben gekregen," zegt Jan van der Struik, secretaris van de Vereniging Drentse Boermarken.


Wat zijn Boermarken?
Boermarken zijn een oud fenomeen. "Het is ontstaan in de vroege middeleeuwen, het is een soort voorloper van het huidige college van burgemeester en wethouders. In de dorpen werden mensen gevolmachtigd om zaken te regelen, ook in het buitengebied", zegt Van der Struik.

Wat doen ze nu nog?
Nu zijn de Boermarken nog steeds bezig met de flora en fauna in dorpen. "Ze zijn ook nog steeds een aanspreekpunt voor veel organisaties, omdat ze veel kennis hebben over het gebied waar ze in actief zijn.Ook zijn we bezig met een educatief programma voor basisscholen over de Boermarken", zegt Van der Struik.

De Boermarken komen nu op het nationale lijst voor immaterieel erfgoed en niet op de internationale UNESCO-lijst. "Nee dat is wat anders, internationaal wordt er meer gekeken naar materieel erfgoed."
Deel dit artikel: