Tegenwind geschrokken van mogelijke brandstichting in de Veenkoloniën

1E EXLOËRMOND - De actiegroep Tegenwind is geschrokken van de mogelijke brandstichting in een schuur van windboer Harbert ten Have in 1e Exloërmond.
Dat zei woordvoerder Jan Nieboer van Tegenwind vanmiddag in het Radio Drenthe-programma Cassata.

Geen stroom
Gisteravond werd bekend dat de politie nader onderzoek doet naar de woensdagavond afgebrande landbouwschuur. Harbert ten Have is initiatiefnemer van windpark De Drentse Monden in de Veenkoloniën. In zijn schuur zat volgens hem geen stroom. Er stonden landbouwmachines en er lag een voorraad strobalen. De windboer zelf wil verder niets kwijt over de brand.

Meerdere keren gewaarschuwd
Hoewel niet vaststaat dat het om brandstichting gaat, heeft Nieboer er bij voorbaat geen goed woord voor over. "Ik heb meermaals gewaarschuwd dat zoiets zou kunnen gebeuren. Ik neem hier glashard afstand van en probeer goed te communiceren met de achterban om het goed te regelen", aldus de tegenstander van de komst van de windturbines.

Inmiddels zijn volgens Nieboer ook bekertjes gevuld met beton gevonden in de maïsvelden van windboeren in 1e Exloërmond en Nieuw-Buinen. Verder is bij een boer het schrikdraad rond een weiland doorgeknipt, waardoor vijftig koeien losbraken en een deel ervan 's nachts op straat liep. Een zogenoemde windmeetwagen die in een weiland stond, zou bovendien kapotgeslagen zijn.

Deel dit artikel: