Verkiezingstijd geeft broers Isaacs hoop te mogen blijven

ASSEN - Het wordt dinsdag een spannende dag voor de uitgeprocedeerde broers Darlington en Prosper Isaacs uit Assen.
Na het halen van hun wekelijkse stempel bij de vreemdelingenpolitie in Assen gaan ze gewapend met meer dan 10.000 handtekeningen en gesteund door tientallen sympathisanten per bus naar Den Haag om aandacht te vragen voor hun zaak.
Lees meer: Tientallen mensen gaan mee stempelen met uitgeprocedeerde broers IsaacsDe groep gaat praten met kamerleden, langs het ministerie van veiligheid en justitie en overweegt zelfs om handtekeningen af te leveren bij de koning.

Schrijnend geval

“We vragen staatssecretaris Klaas Dijkhoff om gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid,” zegt Darlington Isaacs. Die bevoegdheid betekent dat Dijkhoff in schrijnende gevallen kan besluiten dat uitgeprocedeerde asielzoekers mogen blijven, ook al heeft de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) besloten tot uitzetting.
Lees meer: BN'ers steunen gebroeders Isaacs uit Assen: De onzekerheid is onmenselijkThuis
“We hebben geen paspoort en kunnen daarom op dit moment niet worden uitgezet, maar hier doen we ook niet mee aan het normale leven omdat we geen verblijfsvergunning hebben”, aldus de 29-jarige Darlington Isaacs. De boers willen na een verblijf van vijftien jaar in Nederland ook niet terug. “Nederland is ons thuis. We spreken de taal in Sierra Leone niet eens”, zegt de 26-jarige Prosper Isaacs.

Inhumaan

Het Asser gemeenteraadslid Luc Rengers heeft de steunactie op touw gezet. Hij houdt zich al sinds 2007 bezig met hun zaak. “Eerst kwamen we nog met inhoudelijke argumenten, maar daar zijn we mee gestopt. Het is gewoon inhumaan dat de broers al vijftien jaar in Nederland zijn en dat er voor hen nog steeds geen duidelijkheid is”, zegt hij.

Hoop

Het stemt Rengers hoopvol dat het verkiezingstijd is. “Dijkhoff heeft de laatste tijd al een paar keer gebruik gemaakt van zijn discretionaire bevoegdheid. Daarvoor heeft hij dat een tijd lang niet gedaan. Dus wie weet."
Darlington en Prosper Isaacs ontvluchtten een burgeroorlog in Sierra Leone toen ze 11 en 14 jaar oud waren. Ze zijn in Nederland opgegroeid, hoger opgeleid en geïntegreerd.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.