Onderzoek naar voedselproductie: 'Produceer meer voor de lokale markt'

Leraar Hanzehogeschool snapt niet dat veel varkens geëxporteerd worden (Rechten: Archief RTV Drenthe)
Leraar Hanzehogeschool snapt niet dat veel varkens geëxporteerd worden (Rechten: Archief RTV Drenthe)
GRONINGEN - Waarom produceren boeren en ondernemers in de kop van Drenthe en in Groningen voedsel voor het buitenland en niet voor de eigen regio? Dat onderzoeken tweeduizend studenten van onder meer de Hanzehogeschool en MBO Terra.
De studenten brengen deze week de voedselproductie in kaart, meldt
.
Willem Foorthuis van de Hanzehogeschool leidt het onderzoek. Hij maakt zich zorgen over de mkb'ers in onze regio. Door schaalvergroting kunnen kleine boeren en ondernemers in de toekomst het hoofd niet meer boven water houden, verwacht Foorthuis. En dat gaat ten koste van de werkgelegenheid.
Boeren en ondernemers zouden meer voor de lokale markt moeten produceren vindt Foorthuis. "We moeten niet meer onze varkens voor 39 euro verkopen en verslepen naar Italië. Een paar maanden later ligt hetzelfde vlees dan voor het tienvoudige bij de Jumbo als parmaham", legt Foorthuis uit. "We moeten samen de dieren slachten en er bijvoorbeeld vleeswaren van maken. Dat heeft voordelen; minder CO2-uitstoot en meer werkgelegenheid."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.