'Gewonde militairen' van zendmast Hoogersmilde gered

HOOGERSMILDE - De 43e geneeskundige compagnie uit Havelte kreeg vandaag een spectaculaire oefening voor de kiezen. Twee 'gewonde' militairen zaten vast op de 18e verdieping van de zendmast in Hoogersmilde. De geneeskundige troepen moesten hen met de trap en abseilend zien te bereiken en redden.
Geen lift dus, want die is zogenaamd kapot geschoten. "Uitputtend is dat traplopen wel", zegt overste Rejanne Eimers. "Maar dat is ook de bedoeling van de oefening. Onze compagnie moet onder moeilijke omstandigheden haar werk kunnen doen en de troepen hebben daarbij een goede conditie nodig. Dus de zendmast is een goede oefenlocatie en het scenario is ook niet ondenkbaar."

Abseilen
De oefening verloopt aanvankelijk soepel. Na amper tien minuten bereiken de troepen vanaf de 21e verdieping abseilend de 18e verdieping. Op de ring daar liggen de 'gewonden'. Eén met een wond van een schampschot in het been, de ander in de rug geschoten. De tweede heeft daardoor moeite met ademhalen en moet gedragen worden. Achttien verdiepingen omlaag met dezelfde trap.

Niet eerder gedaan
De tweehonderd leden van de geneeskundige compagnie zijn opgedeeld in twee delen die elk een week oefenen. "Zo'n grote oefening is in deze vorm niet eerder gedaan." De compagnie bestaat uit 7 artsen, 51 verpleegkundigen en voor de rest uit ondersteunend personeel. "Genezerik, hospik of medic, noemen we ze", zegt Pap.

De geneeskundige compagnie oefent deze week op verschillende plaatsen in Drenthe op allerlei scenario's. Het gaat over het algemeen om de behandeling van schotwonden, gevallen mensen en aanrijdingen.

Zo snel mogelijk
"We trainen ze om de gewonden zo snel mogelijk over te brengen naar een medische hulppost waar ze voor het eerst een arts zien", zegt Eimers. "Alles speelt zich af tussen Havelte en Assen." De medische hulppost is opgezet in Wapserveen.

Boxer-ambulance
Na een korte evaluatie onderaan de zendmast vertrekken de troepen met de twee 'gewonden' in twee boxer-ambulances. Dat zijn grote gepantserde voertuigen die per stuk zeven gewonden redelijk comfortabel liggend kunnen vervoeren. De twee 'gewonden' worden overgebracht naar een speciaal opgezette medische hulppost.

De oefeningen zijn een voorbereiding op eventuele missies in oorlogsgebied. "Wij zijn op heel veel plekken in de wereld geweest. Overal waar de gemechaniseerde brigade naartoe gaat, gaan wij ook. Wat mij betreft kunnen we alle taken aan."