Mijnbouwkarretjes voor smalspoor komen aan op Holtingerveld

HAVELTE - De komst van een smalspoor op het Holtingerveld is weer een stap dichterbij. Vandaag kwam een aantal mijnbouwkarretjes vanuit Tsjechië aan waarmee mensen straks over de rails kunnen fietsen.
Initiatiefnemers Erik Hendriks en Jelle Kootstra zijn er blij mee. "Het komt helemaal uit Tsjechië, achthonderd kilometer hier vandaan en vandaag komt het dus hier binnen. Ja leuk om te zien", vertelt Erik Hendriks.

Mijnwagentjes
De karretjes, of zogeheten zandlorry's, zijn gebruikt bij de mijnbouw in Tsjechië. Hendriks heeft ze daar, toen hij vlak na de val van het ijzeren gordijn in Tsjechië was, zien staan. Dat bracht hem op het idee om de karretjes te gebruiken als railfietsen over het smalspoor.

Tweede Wereldoorlog
Over het Holtingerveld liep in de Tweede Wereldoorlog een soortgelijk smalspoor. Aan de voet van de Havelterberg lag een Duitse luchthaven. Die werd aangelegd met behulp van de spoorlijn vertelt Jelle Kootstra. "Dit type lorry's zijn identiek aan wat ze hier op het vliegveld hebben gebruikt", zegt Kootstra.

Alternatieve route
De spoorlijn moet zorgen dat bezoekers van het Holtingerveld op een alternatieve manier de omgeving kunnen bekijken. De karretjes uit Tsjechië worden de komende tijd voorzien van een trapinstallatie zodat bezoekers zich al fietsend over de spoorlijn kunnen verplaatsen.

Het is de bedoeling dat het hele project volgend voorjaar klaar is.
Deel dit artikel: