'Jan Kruis Museum in Westerbork niet haalbaar'

WESTERBORK - Er komt geen Jan Kruis Museum in het voormalige gemeentehuis in Westerbork. Volgens de gemeente Midden-Drenthe is dat financieel niet haalbaar.
De gemeenteraad gaf in 2014 opdracht om een haalbaarheidsonderzoek te doen. Centrale vragen waren of de plek aan het Van Weezelplein in het dorpshart de beste locatie is, hoeveel het zou kosten en of het genoeg bezoekers zou trekken om te kunnen bestaan.

'Niet verantwoord'
Uit het onderzoek blijkt dat 1,4 miljoen euro nodig is om het museum te realiseren. Ook is de verwachting dat het zonder subsidie niet kostendekkend is.

Wethouder Gert Jan Bent laat weten het museum op die manier 'niet verantwoord' te vinden. "Het rapport laat zien dat het gebouw geschikt is, maar dat er wel een grondige verbouwing nodig is. Op dit moment is er nog geen financiering gevonden voor deze verbouwingskosten. Daarnaast blijkt dat de exploitatie commercieel niet haalbaar is. Wat ons betreft betekent dat te grote financiële risico's."

Teleurstelling
Henk van Hooft van de werkgroep die de haalbaarheid heeft onderzocht, is teleurgesteld. "We hebben er stevig wat werk in zitten en we vinden dat we een mooi initiatief hebben dat we goed onderbouwd hebben. Dus het is jammer dat het op deze manier niet door kan gaan. Het museum kan volgens ons onderzoek net uit. Maar ik denk dat bij onverwachte tegenvallers de gemeente bang is voor financiële verplichtingen."

De werkgroep gaat nog wel op zoek naar mogelijke alternatieven. "We zullen andere huisvesting moeten hebben. We houden nog vol, laat ik het zo zeggen", aldus Van Hooft.

Westerbork kwam als locatie in beeld voor een museum over de tekenaar uit Mantinge, nadat pogingen zo'n museum te beginnen in Orvelte, Witteveen en Hoogeveen mislukten.

De bekendste strip van Jan Kruis (83) is Jan, Jans en de kinderen.
Deel dit artikel: