Nieuw boek brengt jodenvervolging in Assen in kaart

ASSEN - Het is 74 jaar geleden dat de Joodse gemeenschap uit Assen verdween. Op 2 en 3 oktober 1942 werden de Asser Joden weggevoerd naar Kamp Westerbork en vanuit daar naar vernietigingskampen gebracht.
Ooit woonden in de provinciehoofdstad honderden Joden, in 1942 waren er nog enkele tientallen over.

Sluitsteen
Maandag verschijnt het boek Kroniek van de Jodenvervolging te Assen van Jan Ridderbos. Het boek is volgens de auteur de sluitsteen van de geschiedbeschrijving van de Joodse gemeenschap in de provinciehoofdstad. Al eerder verscheen het boek De joodse gemeente Assen. Geschiedenis van een behoorlijke kille, 1740-1976.

Noordersingelschool
"De nazi's hebben de deportatie heel doordacht uitgevoerd en voorbereid", zegt Ridderbos. "In juni 1942 waren de mannen en jongens al weg gevoerd naar werkkampen. De overgebleven vrouwen, kinderen en ouderen konden zich niet verdedigen en werden bijeengebracht op het plein voor de voormalige Noordersingelschool." Vanuit daar werden ze naar Westerbork gedeporteerd.

Plaquette
Kroniek van de Jodenvervolging te Assen wordt maandag gepresenteerd. Na de boekpresentatie wordt een stille tocht gehouden. Die gaat naar de plaquette ter nagedachtenis van de deportatie in oktober 1942. Deze plaquette bevindt zich bij het stadhuis, dicht bij de plek van de voormalige Noordersingelschool.

Het boek zal in Assen verkrijgbaar zijn bij boekhandel Iwema en bij het Drents Archief.

Wilt u een uitgebreid met Jan Ridderbos horen? Luister dan zondag om 14.00 uur naar ons geschiedenisprogramma Drenthe Toen op Radio Drenthe.