​Koloniën van Weldadigheid zetten nieuwe stap richting werelderfgoedstatus

Het nieuwe logo van de Koloniën van Weldadigheid (Rechten: Provincie Drenthe)
Het nieuwe logo van de Koloniën van Weldadigheid (Rechten: Provincie Drenthe)
FREDERIKSOORD/VEENHUIZEN - De Koloniën van Weldadigheid in Veenhuizen en Frederiksoord hebben een volgende stap gezet om de status van werelderfgoed te krijgen.
Het dossier is klaar en wordt binnenkort ingediend bij de minister. Verder hebben de koloniën in België en Nederland een gezamenlijk logo onthuld.
In 2018 hopen de Koloniën van Weldadigheid de UNESCO werelderfgoedstatus te krijgen. Sinds 2012 werken de koloniën samen om experts ervan te overtuigen dat ze recht hebben op de erfgoedstatus. De status geeft de gebieden kansen om zich toeristisch verder te ontwikkelen.

Waarvoor waren de Koloniën van Weldadigheid?

Vanaf 1818 werden armen uit steden ondergebracht in de koloniën. Ze zouden er een boerenbestaan kunnen opbouwen. De eerste kolonie was Frederiksoord. Daarna zijn koloniën Willemsoord, Wilhelminaoord, Ommerschans, Veenhuizen en in de Belgische plaatsen Wortel en Merksplas gesticht.
Paupers uit het westen kwamen twee eeuwen geleden naar Drenthe om een sober, maar nieuw leven op te bouwen met hulp van de Koloniën van Weldadigheid.
Lees meer: Boek eerste stap om Koloniën van Weldadigheid toeristisch op de kaart te zetten
Steun van gemeenten
In Noordenveld, Westerveld en andere betrokken gemeenten steunen de gemeenteraden de poging werelderfgoed te worden.
Er is in Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord ook tegenstand tegen het verkrijgen van de werelderfgoedstatus. Boeren vrezen dat er rondom de koloniën een bufferzone komt met strengere regels voor de landbouw. Ook bij Ommerschans hebben boeren bezwaar gemaakt. Die bezwaren zijn inmiddels van tafel na een aanpassing in het dossier. De boeren kunnen hier mee leven.

Eindsprint naar 2017

In januari 2017 moet het plan van de zeven koloniën worden ingediend. Het kabinet steunt de voordracht, zo maakte commissaris van de koning Jacques Tichelaar bekend in mei 2015 al bekend. Als de UNESCO-status er in 2018 komt dan valt het samen met het 200-jarig bestaan van de Maatschappij van Weldadigheid, de oprichter van de Koloniën.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.