Eerste schop kindcentrum Emmerhout de grond in: 'Letterlijk en figuurlijk een mijlpaal'

EMMEN - "Er viel vorige week al een stukje plafond bij ons naar beneden", zegt een van de leerlingen van de twee basisscholen die in het nieuwe kindcentrum komen. Een nieuw schoolgebouw is hard nodig, en dus is er vandaag begonnen met de bouw van het kindcentrum in de wijk Emmerhout in Emmen.
In het kindcentrum, dat een modern en extreem zuinig gebouw wordt, komen twee basisscholen uit de buurt. Het gaat om rk/pc jenaplanbasisschool Kristalla en obs De Kubus. "En we gaan ervoor zorgen dat er een kinderopvang komt voor kinderen tot en met twaalf jaar. Er komen voorscholen in, een bibliotheek en misschien ook iets van zorg", voegt wethouder Bouke Durk Wilms daar aan toe.

Hard nodig
Voor basisschool Kristalla is het nieuwe gebouw een geschenk uit de hemel. "Het is letterlijk en figuurlijk een mijlpaal in de geschiedenis van de school dat de eerste paal vandaag de grond in gaat", zegt adjunct-directeur Peter Möhlmann.

"Regelmatig was bij ons het dak lek en we hadden hoge stookkosten", vervolgt hij. "Het gebouw had gaten en kieren, het was echt af. We zijn dus heel blij vandaag." Als de bouw loopt zoals gepland, kunnen beide basisscholen volgend schooljaar beginnen met lesgeven in het gebouw.

Veiligheid
Het kindcentrum komt naast het centrum van Emmerhout, tussen twee drukke wegen in. Maar aan de veiligheid voor de kinderen is gedacht: "Er komen twee rotondes op beide kruispunten en er wordt gedacht aan een 30 kilometerzone", aldus Möhlmann. "Als het hier niet veilig zou zijn zouden we hier ook geen kinderen naar toe sturen."


7 miljoen
Het hele project kost in totaal zeven miljoen euro. De financiering zorgde voor verdeeldheid in de gemeenteraad, maar uiteindelijk stemde beide partijen in. Volgens wethouder Wilms is het hele project nu financieel gedekt en kunnen de leerlingen volgend schooljaar beginnen in het kindcentrum.
Deel dit artikel: