Striptekenaar Jan Kruis: Het museum komt er, het is te leuk

MANTINGE - Striptekenaar Jan Kruis (83) uit Mantinge geeft niet op, nu de gemeente Midden-Drenthe heeft gezegd dat er geen Jan Kruis museum in het voormalige gemeentehuis in Westerbork komt.
"Dat was wel even slikken", vertelt de tekenaar. Kruis zijn bekendste strip is Jan, Jans en de kinderen. "Ik heb hier en daar wat leuke Jan, Jans-potjes kapot geslagen uit woede", grapt hij. "Nee hoor, dat zou ik niet doen, maar ik ben wel teleurgesteld in de gemeente."


1,4 miljoen euro
Voor de verbouwing en het inrichten van het museum is 1,4 miljoen euro nodig. "Voor de verbouwing is nog geen financiering gevonden. Daarnaast blijkt dat de exploitatie commercieel nauwelijks haalbaar is. Er zijn te veel financiële risico's", aldus wethouder Gert Jan Bent.

'Museum is geen winstobject'
"Het is geen winstobject, een museum. Daar kun je geen geld aan verdienen, daar moet je wat voor over hebben", reageert Kruis. "En het is een geweldige publiekstrekker. Jan, Jans en de kinderen verschijnt nog steeds in de Libelle. Het heeft een heel landelijke uitstraling. Het is geen Ellert en Brammert, met alle respect."

'Het museum komt er'
Kruis, en de werkgroep Jan Kruis Museum, geven niet op en gaan kijken naar eventueel andere locaties: "Is het niet hier, dan ergens anders. Het museum komt er, het is te leuk", zegt Kruis.
Deel dit artikel: