Regenboogvlag kan uit: Emmen is regenbooggemeente

EMMEN - De gemeente Emmen gaat voortaan door het leven als regenbooggemeente. De provincie was als eerste van Nederland een regenboogprovincie, Emmen volgt nu die lijn.
"Hiermee komt een extra impuls voor beleid rond lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders", aldus CDA-raadslid Paulien Mellema.

Regenbooggemeente
Een meerderheid van de gemeenteraad stemde vanavond in met een motie om Emmen te benoemen tot regenbooggemeente. En dat is volgens raadslid Mellema hard nodig. 

"Een jaar geleden bleek dat in oktober nog geen enkele melding was gedaan van discriminatie gerelateerd aan geaardheid", licht Mellema toe. "En dat is best zorgelijk, aangezien landelijk de teller toen op 1.300 incidenten stond en wij verschillen in Emmen niet zoveel ten opzichte van de rest van Nederland." 

Melden
Er mag dus geconcludeerd worden dat de meldingsbereidheid niet groot is onder LHBT's. Mellema zegt dat er bij haar fractie al enkele incidenten gemeld zijn van discriminatie. Denk hierbij aan schelden, iemand achtervolgen en bedreigen.

"Afgelopen juni heeft het COC Groningen en Drenthe een peiling gehouden, toen bleek dat er wel degelijk incidenten waren maar dat niemand melding heeft gedaan", vertelt Mellema. Het blijkt dat 90% van LHBT's geen melding doet van incidenten.

Ongrijpbaar
Het CDA-raadslid noemt de lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders een ongrijpbare groep: "De volgende stap is om de problemen in kaart te krijgen. Daar moet het huidige beleid op aangepast worden." 

Emmenaren gaan merken dat de gemeente is uitgeroepen tot regenbooggemeente. Zo hoopt de raad dat op 11 oktober, tijdens de nationale coming out dag, de regenboogvlag wordt uitgehangen. 

Het college gaat nu om tafel met onder andere het COC. In het voorjaar van 2017 komt er een verbeterplan voor de positie van LHBT's, dan wordt bekend welke concrete acties er genomen worden.