Belastingdienst: Vliegend Spaghettimonster dient geen algemeen nut

EMMEN - Volgens de belastingdienst is de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster geen Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). En dat betekent dat de Pastafarians, zoals de leden van de kerk heten, schenkingen niet van de belasting mogen aftrekken.
"We vinden het erg willekeurig", zegt Dirk Jan Dijkstra uit Emmen. Hij is de oprichter van de Nederlandse tak van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. "Veel andere kerken en religieuze instellingen in Nederland zijn wel erkend als ANBI".

Apart
"We zijn al wel vaker op moeilijkheden gestuit bij de overheid, dus het komt niet helemaal als een verassing", vervolgt Dijkstra. "Maar het is wel weer apart." De kerk heeft inmiddels een bezwaarschrift ingestuurd.

Het kan volgens Dijkstra achttien weken duren voordat de Belastingdienst met een reactie komt. "We verwachten dat de Belastingdienst als reactie op ons bezwaar zal uitleggen waarom wij niet aan de voorwaarden voldoen, en dan kunnen wij daar weer op gaan schieten."

Geheimhoudingsplicht
Een woordvoerder van de Belastingdienst kan niet uitleggen waarom het verzoek van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster is afgewezen. "Ik heb een geheimhoudingsplicht, dus ik kan niet inhoudelijk op deze zaak ingaan", aldus de woordvoerder.

"Ik kan alleen in algemeenheden zeggen dat de kerk waarschijnlijk niet aan een of enkele van de voorwaarden heeft voldaan. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze niet genoeg gegevens openbaar hebben gemaakt of dat de organisatie zich niet voor negentig procent inzet voor het algemene nut. Maar het kan ook nog iets heel anders zijn."

De volledige lijst van voorwaarden waaraan een instelling moet voldoen om als ANBI erkend te worden, vindt u hier.