Meppel is bijna klaar voor dertiende Puppet International-festival

MEPPEL - 251 voorstellingen op twintig locaties; dat is het Puppet International-festival in Meppel. Woensdag gaat het festival voor de dertiende keer van start.
Elke twee jaar spelen internationale gezelschappen voorstellingen. "Maar dat is meer dan alleen poppenspel", zegt artistiek leider Elly Bakker. "Puppet is veel breder. Van traditioneel poppenspel, tot moderne muziek en beeldend theater. Heel veel voorstellingen komt geen pop in voor."

Gegroeid
Van klein festival in de Secretarie is Puppet International uitgegroeid tot een groot evenement. Nu zijn er exposities, workshops en natuurlijk voorstellingen in schouwburg Ogterop en de leegstaande school van Stad & Esch. "Maar ook de repetitieruimte van muziekvereniging De Bazuin", zegt Elly Bakker. "Verrassende locaties waar je niet snel theater verwacht."

Expositie
Nestor van het poppenspel Henk Boerwinkel uit Meppel is bij elke editie betrokken geweest. "Als speler, maar ook zoals dit jaar met een expositie", zegt Boerwinkel. "Dit jaar heb ik een expositie gemaakt over een groep tijdgenoten. Wij kwamen uit de traditionele poppenkast om dichter bij het publiek onze verhalen te spelen."

Ambitieus
De organisatie van Puppet is ambitieus. "We willen het meest spraakmakende festival van de provincie worden", zegt Bakker. "Daarom hebben we ook zo'n brede programmering. Of het ons lukt, dat moet na 9 oktober blijken. Dan hebben de bezoekersaantallen laten zien of we het goed hebben gedaan, of niet."