Honderden dode kikkers in Fochteloërveen: 'Weg moet autoluw worden'

Doodgereden kikkers in het Fochteloërveen (Rechten: Twitter/Fochteloërveen)
Doodgereden kikkers in het Fochteloërveen (Rechten: Twitter/Fochteloërveen)
VEENHUIZEN - De weg door het Fochteloërveen moet autoluw worden. Dat zegt Enit Scholtens van Natuurmonumenten.
Natuurliefhebbers maken zich zorgen omdat er veel kikkers worden doodgereden op de weg. In drie dagen tijd kwamen vijfhonderd kikkers om.
"De kikkers zijn nu actief geworden doordat het natter weer is. Aangezien de weg door het Fochteloërveen best druk is, is er natuurlijk de kans dat ze worden doodgereden", aldus Scholtens.

Toename

Er worden volgens Scholtens al jarenlang dieren doodgereden op de weg, maar de laatste jaren neemt het aantal meldingen toe. Mogelijk komt dat omdat er steeds meer verkeer in het Fochteloërveen is. Door de weg te stremmen voor doorgaand verkeer kan een hoop ellende worden voorkomen, zegt Scholtens. "Ons pleidooi is dat het beter zou zijn de weg autoluw te maken, zodat je die incidenten niet meer krijgt."
Natuurmonumenten is in gesprek met de gemeente over maatregelen. "De hele infrastructuur van het Fochteloërveen wordt bekeken. We gaan alles tegen het licht houden om te kijken wat er verbeterd kan worden."

Faunaschermen

Een aantal jaren geleden zijn zogeheten faunaschermen langs de weg geplaatst, zodat de dieren op een veilige manier de weg kunnen oversteken. Maar die maatregel helpt onvoldoende, volgens Scholtens.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.