Ruim negentig hoogspanningsmasten worden verwijderd tussen Hoogeveen en Veenoord

HOOGEVEEN/VEENOORD - Netbeheerder TenneT start deze week met de sloop van de hoogspanningslijn Hoogeveen-Veenoord. In totaal verdwijnen er 92 masten van de 25 kilometer lange lijn.
Niet alle masten verdwijnen. Enkele masten krijgen een telecomfunctie voor het gebruik van mobiele telefonie. Een mast moet voorlopig blijven staan omdat er een buizerdnest in zit.

Bijzonder
"Dit is best wel bijzonder", zegt woordvoerder Jeroen Brouwers van TenneT. "Het komt niet vaak voor dat we iets weghalen. We gaan het Drentse landschap weer een beetje herstellen."

Energie voor Zuidoost-Drenthe
De hoogspanningslijn tussen Hoogeveen en Veenoord is in 1950 in gebruik genomen. Oorspronkelijk leverde het de elektriciteit voor geheel Zuidoost-Drenthe. Maar door de uitbreiding van de lijn tussen Zwolle en Meeden was de lijn alleen nog van belang voor de stroomvoorziening van Coevorden.

Daarnaast is tussen Coevorden en Hardenberg de afgelopen jaren een nieuwe ondergrondse 150 kilovolt hoogspanningsverbinding gelegd. Ook is de capaciteit van de hoogspanningslijn tussen Dalen en Coevorden vergroot. Reden dat de lijn Hoogeveen-Veenoord nu overbodig is.

Eerst de draden
"We beginnen deze week met het verwijderen van de draden tussen de masten", legt Brouwers de werkzaamheden uit. "Vervolgens zullen wij de masten iets boven de grond afknippen met grote mechanische scharen. De masten worden daarna verder geknipt en met vrachtwagens weggebracht. Mensen die in de buurt wonen kunnen daar wel een beetje overlast van hebben."

Ook de betonnen fundering van de masten wordt volgens TenneT verwijderd. "Daarna maken we het landschap weer zoals het was. Dus dat kan gras betekenen of een bosje."

Tennet hoopt de werkzaamheden voor het einde van het jaar klaar te hebben.
Meer over dit onderwerp:
TenneT Hoogeveen Veenoord hoogspanningsmasten
Deel dit artikel: