Toekomst onzeker voor ruim 150 werknemers van rechtbank Noord-Nederland

ASSEN - De toekomst is onzeker voor 157 medewerkers van de rechtbank Noord-Nederland. Zij krijgen daarover vandaag of morgen een brief. Door het landelijke digitaliseringsproject van de rechtbanken verdwijnen veel arbeidsplaatsen.
Van de 157 werknemers zal een aantal mensen herplaatst worden binnen de rechtbank. Een ander deel krijgt te horen dat zij verplicht in een van werk-naar-werktraject zullen belanden. Het gaat vooral om administratieve medewerkers.

Precieze aantal onduidelijk
Mr. Gerard Tangenberg, bestuurslid van de rechtbank Noord-Nederland, kan nog niet zeggen hoeveel mensen in Drenthe precies herplaatst worden of naar ander werk begeleid worden. "De brieven zijn op dit moment nog onderweg naar de betreffende collega's, en wij willen dat zij daarvan eerst zelf op de hoogte zijn."

"Het is de vraag of mensen in de eigen organisatie herplaatst kunnen worden", erkent Tangenberg. "Het is geen eenvoudig traject, maar we zullen ons er erg voor inzetten dat alle collega's van werk naar werk begeleid zullen worden."

Geen gedwongen ontslagen
Volgens Mr. Gerard Tangenberg, bestuurslid van de rechtbank Noord-Nederland, zullen er geen gedwongen ontslagen vallen door de reorganisatie. Omdat de digitalisering in verschillende fases wordt uitgerold, zullen arbeidsplaatsen gedurende de komende jaren verloren gaan. 

"Het is lastig dat het over een aantal jaren zal zijn, want dat betekent dus ook dat de collega's die vandaag of morgen te horen krijgen dat zij niet herplaatst worden, in de tussentijd wel van ons het verzoek krijgen de komende jaren hun werk te blijven doen zoals ze dat nu ook doen", aldus Tangenberg. 

Verslagenheid
"Het laat niemand onberoerd", zegt Tangenberg over de reorganisatie. "Er is verslagenheid in de organisatie. We hebben een grote reorganisatie, zoals dat ongekend is in de rechtspraak."

Deze rechters twitterden erover:
[tweet:https://twitter.com/frerik_koster/status/783193465379225600]
[tweet:https://twitter.com/TMLVeen/status/783187002875342848]
Deel dit artikel: