Familie van Nobelprijswinnaar zag dit niet aankomen

Broer Ruud Feringa bekijkt met zijn vrouw Marietha oude foto's van de familie (Rechten: Marjolein Knol / RTV Drenthe)
Broer Ruud Feringa bekijkt met zijn vrouw Marietha oude foto's van de familie (Rechten: Marjolein Knol / RTV Drenthe)
BARGER-COMPASCUUM - Broer Ruud Feringa is maar wat trots. Zijn oudere broer Ben Feringa, uit Paterswolde, won vandaag de Nobelprijs voor scheikunde.
Zijn vrouw Marietha bracht hem het grote nieuws. "Ik kreeg een brok in de keel toen ik het hoorde," zegt Ruud. "Dan komt het ineens heel dichtbij. Ik moest bijna een traantje wegpinken."
Familie-app
Ben is de tweede uit een gezin van tien kinderen. De familie-app stroomde al snel vol met berichten als: "Yes, joepie. Geweldig!" De broers en zussen zagen dit nieuws niet aankomen. "We maakten er wel eens een grapje over," zegt Ruud. "Maar dit hadden we niet verwacht."
Vroeger was de Ben veel buiten, vertelt broer Ruud. "Hij was echt een natuurmens. Maar toen de oude schuur hier nog stond, had hij ook z'n eigen hoek. Hij zat toen op de middelbare school en had allemaal van die reageerbuisjes. Hij deed proefjes en was altijd wel ergens mee bezig."
Bescheiden
De broers liepen zondag nog over het erf om te kijken hoe het land erbij lag. "Hij liet ook niet doorschemeren dat hij iets wist. We liepen net als altijd. Waarschijnlijk wist hij er zelf ook nog niets vanaf. Al is hij ook erg bescheiden", vertelt Ruud Feringa over zijn broer.