Nieuwe jas voor centrum Nieuw-Amsterdam: 'Dit geeft echt een nieuw elan aan ons dorp'

NIEUW-AMSTERDAM - Ze stonden er de laatste jaren wat verlaten bij, ietwat verpauperd zelfs. Verschillende gebouwen en plekken in het centrum van Nieuw-Amsterdam.
Maar alles wordt anders in het dorp, een facelift moet zorgen voor nieuw elan. Vandaag is begonnen met de bouw van een nieuw dorpscentrum.
Bruisend Nieuw-Amsterdam
In 2010 waren verschillende inwoners en ondernemers de leegstand en verpaupering van hun dorp spuugzat. "Krakers en zwervers zorgden voor overlast voor de omgeving. Maar vooral de leegstand was een directe aanleiding dat we iets wilden doen", vertelt Jos Roewen van Stichting Bruisend Nieuw-Amsterdam/Veenoord.
Ondernemers en inwoners sloegen de handen ineen met de gemeente en samen maakten ze een plan voor een vernieuwd centrum. "We zijn nu echt een winkeldorp, mensen doen hun boodschappen en gaan weer weg. Met deze plannen willen wij de kwaliteit van het gebied omhoog halen, zodat mensen wat langer blijven hangen en langs meerdere winkels lopen", aldus Roewen.
'Nieuwe start voor Nieuw-Amsterdam'
Verschillende leegstaande winkelpanden zijn inmiddels al gesloopt, daarvoor in de plaats worden nu appartementen gebouwd. Vandaag is begonnen met het aanpakken van de Vaart Zuidzijde. Vanaf de voorkant van de winkels tot aan de vaart gaat de boel op de schop.
"We hebben het hier al jaren over, iedereen vindt het noodzakelijk. Dit zou een nieuwe start kunnen zijn voor Nieuw-Amsterdam met nieuwe winkels en woningen. Echt een nieuw elan voor ons dorp", glundert Roewen.
Samenwerking
De plannen zijn zoals gezegd tot stand gekomen door initiatief vanuit het dorp zelf. Iets wat de gemeente Emmen stimuleert. "Wij moeten niet op drie hoog ergens op het gemeentehuis iets verzinnen. In Erica, Schoonebeek en Zwartemeer zijn ze ook bezig met dit soort plannen voor een centrumvernieuwing", laat wethouder René van der Weide weten.
De gemeente heeft een pot geld van zes miljoen om dit soort plannen te bekostigen. Voor dit project in Nieuw-Amsterdam legt de gemeente samen met de provincie ruim twee miljoen euro neer.
Vandaag is begonnen met fase een van het project. De stichting hoopt dat rond de jaarwisseling het tweede gedeelte op de schop kan, zodat eind 2017 het project klaar is.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl