Hoe toegankelijk is de Emmer horeca voor minder validen?

NIEUW-AMSTERDAM - Het Overleg- en Samenwerkingsorgaan Gehandicapten (OSOG) test deze week of het lukt om met een rolstoel horecagelegenheden in de gemeente Emmen binnen te komen.
Het OSOG doet dit omdat het de week van de toegankelijkheid is. Gisteren was wethouder René van der Weide uitgenodigd bij café De Viersprong in Nieuw-Amsterdam om zelf te ondervinden hoe je moet manoeuvreren met een rolstoel.

Bij de ingang kwam zijn hand klem te zitten tussen de deur en de rolstoel. Bij het binnen rijden van het toilet moest hij om hulp vragen, omdat het hem niet lukte de drempel over te gaan en tegelijkertijd de deur open te duwen.

Te duur
Het OSOG kwam dingen tegen waar het van schrok, zo zegt voorzitter Jan Wolters. "We deden een telefonische rondgang en troffen een ondernemer die ons niet kon ontvangen omdat hij aan het verbouwen was", zegt Wolter.

"Toen vroeg ik of hij dan ook een invalidentoilet ging maken, nu hij toch bezig was. Het antwoord was 'nee'. Het kostte te veel geld en hij zat er niet op te wachten. Dat stemt me verdrietig."

Informatie over toegankelijkheid
De gemeente Emmen gaat de toegankelijkheid van gebouwen in kaart brengen en komt ook met een app waarin dit eenvoudig is te checken.

Zaterdag wordt bekendgemaakt welke drie horecagelegenheden in de gemeente Emmen het best toegankelijk zijn voor minder validen.