Politiek in Assen ziet toekomst voor vliegveld Eelde

ASSEN - Politiek Assen wil Groningen Airport Eelde de komende jaren toch geld toesteken. Dat is opvallend, omdat Assen eerder had gezegd er als aandeelhouder geen cent meer aan kwijt te willen.
Assen is samen met de gemeenten Tynaarlo en Groningen en de provincies Drenthe en Groningen aandeelhouder in de luchthaven. Eind dit jaar moet een keuze gemaakt worden uit
voor het vliegveld in Eelde.

Drie opties

Optie een is afbouwen naar een recreatief vliegveld. Het tweede scenario is doorgaan op dezelfde voet als nu, maar daar zijn wel miljoenen voor nodig.
Optie drie gaat het verst: daar is een investering van 46 miljoen euro voor nodig. Het vliegveld moet dan de 'Toegangspoort voor Noord-Nederland' worden.
Lees meer: 'Alle toekomstscenario's vliegveld Eelde kosten geld'
'Schouders eronder'
D66 is voor die laatste optie. "Ik denk dat wij er als Noord-Nederland achter moeten gaan staan", zegt fractievoorzitter Bob Bergsma. "Ook ondernemers moeten er de schouders onder zetten om het Noorden economisch en toeristisch op de kaart te zetten." Als het aan Bergsma ligt, gaat de overheid over de infrastructuur en wordt de exploitatie privaat.
Ook Martin Sagel van de PvdA gaat voor optie drie. "Ik geloof echt in de toekomst van Eelde", stelt hij. "Ik gebruik de Eemshaven altijd als voorbeeld. Daar lag alles heel lang braak, maar is nu booming business."
Stadspartij PLOP sluit zich hierbij aan. "Maar waar we het geld vandaan moeten halen, is de tweede vraag", meent fractievoorzitter Janna Booij. "Sluiten van de luchthaven is geen optie, maar doormodderen op deze manier ook niet. Dan blijft optie drie over."

'Patiënt reanimeren'

Het CDA wil eerst alle informatie op een rijtje zetten. "Maar we staan positief tegenover het vliegveld", laat Eddy de Korte weten.
De ChristenUnie is iets voorzichtiger. "We zijn deze patiënt al vanaf 2007 aan het reanimeren", reageert fractievoorzitter Bert Wienen. "We houden nog een slag om de arm, maar optie twee lijkt ons wel goed. Stoppen met de luchthaven is wel heel desastreus."
Als het aan Hans Marskamp van GroenLinks ligt, komt er geen bijdrage meer voor het vliegveld. "Het is eigenlijk een bodemloze put. We pompen er al dertig jaar geld in."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.