Drentse dubbelslag bij NK marathon mountainbiken

MOUNTAINBIKEN - Thom Bonder (22) uit Assen is vandaag Nederlands kampioen marathon mountainbike bij de beloften geworden. Paul Timmer (30) uit Gasselte won de titel bij de amateurs.
De beloften gingen tegelijkertijd van start met de elite- en de amateurrenners. Alle categorieën reden een wedstrijd over 110 kilometer rond het Limburgse Eijsden.

Snelle start

De wedstrijd ging, volgens Bonder, meteen hard van start. "De mannen van LottoNL Jumbo, Bert-Jan Lindeman en Bram Tankink, zaten direct op kop te rammen. De eerste tien kilometer gingen wel boven de dertig kilometer per uur denk ik."

Ik durfde er nog niet in te geloven

Tijdens de eerste veertig kilometer van de wedstrijd zat Bonder in de kopgroep van 25 man. Alle categorieën reden tegelijk en dus was het opletten geblazen voor Bonder om zijn concurrenten in de beloftencategorie in de gaten te houden. De 22-jarige Assenaar zakte terug naar de tweede groep en bleef twintig kilometer voor de finish alleen over met Remco Smits.
"Die moest toen lossen en toen was het eigenlijk wel beslist. Acht kilometer voor de finish kwam ik nog alleen te zitten. Maar ik durfde er nog niet in te geloven. Want twee jaar geleden heb ik in de finale m'n wiel nog kapot gereden. Dus ik moest heel erg goed opletten dat ik niet in een gat zou rijden en ik heb voorzichtig gedaald".

Drents en Nederlands kampioen

Twee weken geleden werd Bonder in Exloo nog Drents kampioen. "Ik heb veel tegenslag gehad dit seizoen. De Drentse titel en nu de Nederlandse titel zijn een mooie opsteker. Volgend seizoen moet ik de overstap maken naar de elite."

Brons en zilver

Paul Timmer uit Gasselte eindigde iets achter Bonder en won de rood-wit-blauwe trui bij de amateurs. Het brons was voor Richard Feiken uit Smilde in die klasse.
Bij de beloften was er ook nog zilver voor Tim Smeenge uit Zeegse.
"Ook al is Drenthe zo plat als een pannenkoek We laten toch zien dat we in de Limburgse heuvels goed kunnen rijden", besluit Bonder.
De beste Drent in de elite wedstrijd was Gerben Mos uit Havelte. Hij finishte als elfde.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.