Vijftien Drenten slachtoffer van Friese internetcrimineel

ASSEN - Zeker vijftien Drentse bedrijven en particulieren zijn het slachtoffer geworden van een 35-jarige man uit Leeuwarden, die via de computer mensen oplichtte.
De man wordt vervolgd voor computervredebreuk, oplichting en identiteitsfraude. In totaal heeft hij vierhonderd slachtoffers gemaakt.

Websitebouwer

De verdachte bouwde voor verschillende bedrijven een website met een webwinkelfunctie. Via een speciaal script wist de man gebruikersnamen en wachtwoorden van klanten van de sites te bemachtigen. De inloggegevens werden vervolgens door de man gebruikt om in te breken in mail- en social media-accounts van deze mensen.

Werkwijze

De verdachte gebruikte de inloggegevens op verschillende manieren:
- Hij kocht spullen via het internet met gegevens van anderen.
- Hij las persoonlijke e-mails van klanten van de webshops. Met informatie uit die e-mails deed hij zich voor als zijn slachtoffer en vroeg vrienden en familie om geld.
- Hij gebruikte andermans identiteitsgegevens om zich te legitimeren op goksites.

Gokverslaafd

De verdachte begaf zich op het criminele pad om zijn eigen verslavingen te kunnen betalen. "Hij was onder meer gokverslaafd en dit was een manier om veel geld binnen te krijgen. Want het gaat om veel geld, minimaal honderdduizend euro", aldus persofficier Pieter van Rest.

Aanhouding

De man is op 11 juli aangehouden in een hotel in Zwolle. Bij zijn aanhouding is zijn laptop in beslag genomen. In zijn woning in Leeuwarden en een ander huis in Sneek, waar hij vaak verbleef, zijn ook nog diverse gegevensdragers in beslag genomen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.