Werkstraffen voor 'geldezels' van Marktplaats-oplichters

ASSEN - De rechter in Assen heeft werkstraffen tot veertig uur uitgedeeld aan twintig 'geldezels'. Dit zijn mensen die hun bankrekening en -pas hebben uitgedeeld aan internetfraudeurs.
Hiervoor ontvingen ze vaak een geringe vergoeding.

Er stonden twee dagen ingepland om de dertig zaken af te doen. Morgen verschijnen nog eens tien mensen. Ook in deze zaken worden zulke werkstraffen verwacht.

Hoofdverdachten
Die groep is een nasleep van de fraudebende die in 2013 en 2014 in Noord-Nederland actief was. Een hoofdverdachte, een 29-jarige man uit Assen, werd in april al veroordeeld tot 22 maanden cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk.

Een andere hoofdverdachte moet binnenkort voor de rechtbank verschijnen.

Concertkaarten
De hoofdverdachten van deze bende gebruikten de bankrekeningen van katvangers, ook wel 'geldezels', om zelf buiten beeld te blijven. Op de bankrekeningen die werden afgestaan stortten slachtoffers hun geldbedragen voor concertkaarten en toegangsbewijzen, die via Marktplaats werden gekocht.

De goederen werd nooit geleverd. De katvangers moesten deze bedragen vervolgens pinnen en aan de hoofdverdachten afgeven.

Belangrijke schakel
Voor cybercriminelen of internetfraudeurs zijn geldezels onmisbaar en vele miljoenen waard. Het lijkt onschuldig om een bankpas even uit te lenen, maar diegene maakt zich dan schuldig aan witwassen en georganiseerde misdaad. Dit realiseert een katvanger zich vaak niet.

Het zijn regelmatig mensen die aan lager wal zijn geraakt en zo extra geld hopen op te strijken. Dit waren ook de verhalen van de mensen die op de zitting in Assen waren. Dat ze voor de rechter moesten verschijnen, hadden ze niet op gerekend.

Naïef en dom
De officier van justitie noemde deze opstelling naïef en dom, omdat de pakkans honderd procent zou zijn. Banken zijn alert op rekeningen waarop opvallend bankverkeer is te zien, zoals het storten van vele kleine of juist grote bedragen. De rekening wordt vervolgens geblokkeerd.

Rekeninghouders die inderdaad betrokken zijn bij fraudezaken krijgen niet meer de mogelijkheid elders een bankrekening te openen.
Deel dit artikel: