1.500 zwangere vrouwen gezocht

ASSEN - Het noordelijke bevolkingsonderzoek LifeLines wordt uitgebreid. Onderzoekers willen de komende twee jaar 1.500 zwangere vrouwen en hun toekomstige kinderen volgen.
LifeLines onderzoekt het ontstaan van chronische ziekten. "We denken bijvoorbeeld aan overgewicht. Dat werd altijd gezien als een welvaartsziekte, maar de kiem daarvoor en ook voor suikerziekte en hoge bloeddruk, lijkt al tijdens de zwangerschap en de eerste twee levensjaren gelegd te worden", zegt dokter Sicco Scherjon van het UMCG.

1.500 zwangere vrouwen
De onderzoekers willen 1.500 vrouwen vanaf de derde maand van hun zwangerschap volgen, tot een jaar na de geboorte van het kind. De vrouwen moeten al wel meewerken aan Lifelines. "Want dan kunnen we het onderzoek koppelen aan gegevens die al in Lifelines zitten. We weten al heel veel van de aanstaande moeder, maar ook de vader en de familie. Die factoren zijn mogelijk heel belangrijk", aldus Scherjon.

Lasten verlichten
Er wordt in die periode onder meer bloed, ontlasting en moedermelk verzameld en er worden vragen gesteld over leefstijl, gezondheid, voeding en de moeder-kindrelatie. "Dat doen we met behulp van doktersassistenten om de lasten voor de vrouwen te verlichten. Zij verzamelen alle data. En we vragen de professionals rondom de bevalling zoals de verloskundige om bijvoorbeeld navelstrengbloed af te nemen."

Het onderzoek is begin deze maand gestart in Groningen. Op 1 november volgt Friesland en op 1 december Drenthe. Aanmelden voor het onderzoek kan tot en met de twaalfde week van de zwangerschap.
Deel dit artikel: