Omstreden bureau Marple stopt met recherchewerk

Marple gaat zich richten op advieswerk (Rechten: archief RTV Drenthe)
Marple gaat zich richten op advieswerk (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - Het onderzoeksbureau Marple dat door een Drents onderzoek in opspraak raakte, stopt met recherchewerk.
De eigenaren hebben hun vergunning voor recherchewerkzaamheden niet laten verlengen. "Wij gaan ons meer richten op advieswerkzaamheden en hebben daarom gevraagd de vergunning in te trekken", meldt eigenaresse Carla Mulder in een schriftelijke reactie aan RTV Drenthe. "Maar Marple is trots op de bijdrage die zij met haar onderzoekswerk heeft kunnen leveren", voegt ze eraan toe.

Onder vuur door Drents onderzoek

Marple ligt al een paar jaar zwaar onder vuur. Het bureau van de inmiddels oneervol ontslagen politiefunctionaris Greet Elsinga, raakte in 2014 in opspraak door een fraudeonderzoek bij de provincie Drenthe. Het ging om vermoedens van frauduleus handelen door enkele ambtenaren in de buitendienst, zoals het doorverkopen van gekapt hout of stenen.
Marple achtervolgde mensen, plaatste gps-bakens onder auto's en zette een afluister-app op een telefoon van een ambtenaar. Daarover ontstond veel ophef in zowel de provinciale als landelijke politiek, en ook toenmalig minister Ivo Opstelten bemoeide zich met de Drentse 'Marplegate'.

Vergunning 'gewoon verlopen'

Marple kreeg in september 2011 een vergunning voor recherchewerk voor maximaal vijf jaar. Bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie stelt een woordvoerder dat de recherchevergunning voor Marple 'gewoon is verlopen'. "Er is niks ingetrokken, er is gewoon geen verlengingaanvraag ingediend. En dat moet na vijf jaar. Dat is niet gebeurd."

Klacht over recherchebureau

Wel ligt er bij het ministerie nog een klacht en een schadeclaim van jurist Ferre van de Nadort uit Beilen. Die vindt dat het ministerie de regels die recherchebureaus moeten naleven, niet goed handhaaft en in het bijzonder die van Marple.
Lees meer: Jurist uit Beilen: Staat aansprakelijk voor gebrekkig toezicht op recherchebureaus Zo is Van de Nadort nog bezig met een paar juridische zaken van Groningse provincieambtenaren, die enkele jaren geleden ook door Marple zijn onderzocht, en die daardoor hun baan zijn kwijtgeraakt.

Regeling met ambtenaar

In 2014 trad de Beiler jurist op voor een Drentse provincieambtenaar, die ten onrechte was gecriminaliseerd door Marple. Met deze ambtenaar trof de provincie Drenthe na veel politieke ophef een financiële regeling, terwijl er eerst strafontslag dreigde.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.