Leerlingen mogen hun eigen rooster bepalen

NORG - Een deel van de brugklassers van het Dr. Nassaucollege in Norg mag dit jaar hun eigen rooster bepalen. De school begint met een nieuw onderwijsmodel.
Kunskapskolan, heet het. Naar een Zweeds model voor 'gepersonaliseerd' onderwijs. De leerling moet veel zelfstandig werken en bijvoorbeeld z'n eigen lesrooster en leerdoelen bepalen.

Spelletjes
Het rooster voor de ochtend staat vast, maar 's middags mag de leerling met hulp van een coach zelf bepalen wat hij gaat doet. Dat betekent dat de leerlingen vakken moet inhalen waar ze op achterlopen en daarnaast hun talenten kunnen ontwikkelen.

Dat is nog niet voor iedereen even makkelijk. De twaalfjarige Nadine is bijvoorbeeld nog niet helemaal gewend aan het werken op een iPad: "Ik vind het nog wel lastig om geen spelletjes te spelen. Vooral in het begin was dat moeilijk, maar nu gaat het al beter."

Onderwijsplan
Volgens locatiemanager Richard Gerding is het belangrijk dat de school is begonnen met dit nieuwe onderwijsplan. "Het is belangrijk dat je weet waarom je op een school zit en weet waarom je iets doet. We proberen in plaats van taakgericht onderwijs de stap te maken naar doelgericht onderwijs."

Volgend jaar gaan alle nieuwe leerlingen op het Dr. Nassaucollege in Norg over op deze nieuwe onderwijsvorm.
Meer over dit onderwerp:
Norg onderwijs school Dr. Nassaucollege
Deel dit artikel: