Kinderliedjes in het Drents zijn klaar: 'Het Jaor Deur'

ASSEN - Liedjes over Pasen, Sinterklaas, maar ook over de Drentse bossen en de Kinderboekenweek, en dat allemaal in het Drents.
'Het Jaor Deur' werd vandaag in het Provinciehuis in Assen gepresenteerd door initiatiefneemster Martijje Lubbers: "Ik ben heel trots op het resultaat, ik vind de liedjes heel mooi geworden. Maar er zit zoveel werk in, ik ben dus wel bevooroordeeld!"

Niet alleen Drents, zelfs de Nederlandse taal heeft het zwaar
Met de liedjes wil Lubbers dat kinderen spelenderwijs kennismaken met het Drents: "Niet elk kind komt thuis in aanraking met de Drentse taal. Dat is niet erg, op tv en via internet wordt veel Engels gesproken, dus zelfs het Nederlands heeft het soms moeilijk. Maar het is zonde als het Drents helemaal verdwijnt en met deze liedjes laat je kinderen op een leuke manier Drents leren."

Jonna, Laurien en Marise zingen tijdens de presentatie één van de liedjes: "We waren heel zenuwachtig, maar het ging wel goed." De 11-jarige meiden zitten in Assen op CJBS De Kloostertuin en alledrie zijn ze dol op zingen. Laurien wil misschien wel zangeres worden: "Ik droom daar wel eens van, ik zit ook op zangles, maar ik weet het nog niet zeker."

Vader praat wel Drents
Ook op Radio Drenthe mochten zij vanmiddag live het nummer 'Lekker Lezen' zingen. Laurien: "We hebben het nummer wel vaak geoefend, maar niet zo met microfoons en zo."

De meisjes zingen voor het eerst in het Drents. Even wennen, maar voor bijvoorbeeld Jonna niet heel moeilijk. "Nee, ik vind het Drents niet zo moeilijk, mijn vader praat steeds Drents."

Kinderliedtiesfestival op TV Drenthe
Het eerste exemplaar gaat naar gedeputeerde Cees Bijl, omdat de Provincie Drenthe heeft meebetaald aan het project: "Wij vinden het belangrijk dat er geld gebruikt wordt voor muziekonderwijs, daarnaast is het ook nog eens in het Drents", aldus Bijl.

'Het Jaor Deur' is een kinderliedjespakket voor thuis en op school, naast liedjes op een cd zit er ook een boek bij met teksten en recepten. De 20 liedjes vormen de rode draad tijdens een uniek kinderliedtiesfestival dat in december wordt uitgezonden op TV Drenthe.
Deel dit artikel: