Rechter oordeelt niet over veiligheid afvalwaterinjectie NAM

Installatie van de NAM in Schoonebeek (Rechten: RTV Drenthe / Serge Vinkenvleugel)
Installatie van de NAM in Schoonebeek (Rechten: RTV Drenthe / Serge Vinkenvleugel)
ZWOLLE/SCHOONEBEEK - Over de veiligheid van de afvalwaterinjectie in Twentse gasvelden doet de rechter geen uitspraak. Dat zei hij vanmiddag in de zaak die is aangespannen tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Assen door onder meer de provincie Overijssel.
Doel van het kort geding is om de injecties in Twente van afvalwater van de olieboringen in Schoonebeek door de NAM stop te zetten.
Tijdens de zitting in Zwolle gaf de rechter duidelijk aan dat hij alleen beoordeelt of de nieuwe transportleiding van de NAM voldoet aan de veiligheidseisen die in de vergunning zijn gesteld, meldt RTV Oost.
Lees meer: NAM start weer met oliewinning in Schoonebeek Zorgen over vervoer
Volgens de provincie zijn beide zaken niet van elkaar te scheiden. Er zijn zorgen over het vervoer van afvalwater door de huidige buis. De provincie wijst daarbij op de lekkage die vorig jaar ontstond.
"Niemand had daar toen ook op gerekend. En de transportleiding loopt wel dwars door een drinkwaterwingebied. Het is onze verantwoordelijkheid dat de kwaliteit van dat drinkwater goed blijft", aldus een woordvoerder van de provincie.
Lees meer: 'Niet met de veiligheid sollen als je de risico's van afvalwaterinjectie niet kent' Baan kwijtraken
De NAM twijfelt niet aan de kwaliteit van de nieuwe transportleiding die na de lekkage is aangelegd. Woordvoerder Kirsten Smit: "Het stopzetten van de afvalwaterinjecties heeft grote gevolgen voor onze medewerkers die uiteindelijk hun baan kunnen kwijtraken. Het gaat wel om mensen. Daarnaast lopen we als bedrijf al gauw een paar miljoen euro per maand mis wanneer de oliewinning stil ligt."
De rechter doet over twee weken uitspraak.