Rechter buigt zich over Q-koortsslachtoffers

De ziekte werd van geiten overgedragen op mensen (Rechten: RTV Drenthe/Frits Emmelkamp)
De ziekte werd van geiten overgedragen op mensen (Rechten: RTV Drenthe/Frits Emmelkamp)
DEN HAAG - De vraag of de staat schuldig is aan de ziekte van driehonderd Q-koortspatiënten staat vandaag centraal bij de rechter in de Den Haag. De patiënten vinden dat de overheid veel te lang heeft gewacht met het nemen van maatregelen.
Volgens Luc Rohof, advocaat van de slachtoffers, heeft de overheid na de uitbraak twee jaar lang de boot afgehouden in plaats van snel op te treden. Hij noemt het wrang dat geitenhouders wel zijn gecompenseerd, terwijl de patiënten nu 'met de ellende zitten.'
De rechtbank verwacht dat veel eisers de zitting zullen bijwonen. De zaak dient om 9.30 uur.

Geitenhouders

Q-koorts, een infectieziekte die van dieren op mensen kan overgaan, brak in 2007 uit. De ziekte verspreidde zich via besmette geitenhouderijen, eerst in Brabant en later over het hele land. Officieel zijn er inmiddels al 75 mensen overleden aan de gevolgen ervan. Maar in werkelijkheid zijn het er waarschijnlijk veel meer, omdat artsen de ziekte vaak moeilijk herkennen.

Drentse patiënten

In Drenthe brak Q-koorts uit op een geitenboerderij in Hoogersmilde. Zeker zes mensen in onze provincie liepen de ziekte op. Uit een rapport van eerder dit jaar blijkt dat de gevolgen van Q-koorts op de langere termijn veel schadelijker kunnen zijn dan gedacht.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.