Documentaire op TV Drenthe: Het Verleden Voltooid

Op zaterdag 22 oktober zendt TV Drenthe Het Verleden Voltooid uit. De documentaire vertelt het verhaal van de Molukse David Hully uit Bovensmilde.

65 jaar geleden kwamen de Molukse KNIL-militairen tegen wil en dank naar Nederland. Het was de eerste groep migranten van net  na de oorlog. Niet op de vlucht of op zoek naar een beter leven, maar op bevel van de legerleiding voor een kort verblijf naar Nederland gestuurd. Het liep anders. In plaats van de hemel op aarde in het land van de rijke blanke koloniaal werd het slapen op strozakken in voormalig  Kamp Westerbork en moesten ze een nieuwe toekomst opbouwen. In Het Verleden Voltooid vertelt Willem Hully het verhaal van zijn vader, die als een van de 12.500 Molukkers samen met zijn nog jonge gezin naar Nederland werd gestuurd.

"Vlak voordat de Japanners zijn hoofd afhakten zei oom Hein tegen pappie: Zeg niet dat wij broers zijn! Vanaf dat moment heeft hij alles ingeslikt, zijn hele leven lang."
 
Willem Hully: “Na een grote brand in Schattenberg moesten mijn ouders in 1958 verhuizen naar een ander kamp in Vaassen. Daar ben ik geboren en vernoemd naar een Nederlandse vriend van mijn vader. Waarom kreeg ik de naam van zijn Nederlandse vriend? En wat wist ik eigenlijk over de levensloop van mijn vader? De antwoorden vond ik op de plekken waar menig Moluks kind opgroeide. Indringende verhalen uit het verleden, die een inspiratie vormden om het beste uit het nieuwe leven te halen."

Het Verleden Voltooid is zaterdag 22 oktober om 20.00 en 22.00 uur te zien op TV Drenthe. Kijken en terugkijken kan ook online.
Meer over dit onderwerp:
Pers
Deel dit artikel: