Boerin uit Ruinerwold vreest toekomst: Straks kunnen we de laarzen aan de wilgen hangen

RUINERWOLD - Melkveehouders voelen zich 'belaarzerd' door staatssecretaris Martijn van Dam van Landbouw. De boeren trekken hun laarzen uit om te protesteren tegen het uitblijven van duidelijkheid over de mestwetgeving.

Ook Eline Vedder-Monaster uit Ruinerwold trok haar laarzen uit en zette haar protest op Facebook. Het filmpje werd ruim 600 keer gedeeld en meer dan 30.000 keer bekeken.

Wetgeving
Nederlandse boeren hebben vorig jaar te veel fosfaat geproduceerd. De Europese Unie wil daarom snel wetgeving in Nederland om dat te verminderen. "Martijn van Dam moest met een nieuwe wet komen, maar toetste die niet in Brussel", legt Vedder-Monaster uit. "En nu steekt de EU er een stokje voor." Boeren zijn bang dat als Nederland niet snel met wetgeving komt, de EU de derogatie, toestemming om van de wet over fosfaatproductie af te wijken, intrekt.

Laarzen aan de wilgen
En dat zou rampzalige gevolgen hebben voor kleinere melkveehouders, volgens Vedder-Monaster. "Het is technische materie, maar het komt er in het kort op neer dat we met z'n allen veel minder overhouden aan onze boerderij. De koeien zouden uit het weiland kunnen verdwijnen of we moeten de mest afvoeren en dat kost onze sector zo'n 10.000 euro per bedrijf. Als dat gebeurt kunnen wij onze laarzen wel aan de wilgen hangen."

Deel dit artikel: