Oplichterspaar moet bijna drie ton aan verduisterd geld terugbetalen

GRONINGEN - Een 51-jarige financieel adviseur uit Haren en zijn 52-jarige vrouw moeten voor het verduisteren van geld van hun hoogbejaarde buurvrouw samen 286.000 euro terugbetalen.

Ze moeten de illegaal verkregen inkomsten aan de Staat betalen. Voor de man komt daar nog een bedrag van ruim 6000 euro bovenop.

22 maanden cel
Eerder veroordeelde de rechter het oplichterspaar al tot 22 maanden cel. De rechtbank kon toen nog geen uitspraak doen over hoeveel geld de twee moesten terugbetalen, omdat nog onderzocht werd hoeveel geld de twee illegaal hebben verkregen. 


Leegroven
De adviseur had zijn diensten aangeboden en haar geld overgemaakt naar zijn eigen rekening en die van zijn vrouw. Samen hebben ze de wilsonbekwame buurvrouw 286.000 euro afhandig gemaakt. De zaak kwam aan het licht doordat bezorgde buren bij de wijkagent aan de bel trokken. De vrouw overleed vorig jaar op 97-jarige leeftijd in armoede.

Het echtpaar ontkende en kreeg nog de kans aan te tonen dat het geld op een legale manier was verworven. Dat is niet gelukt, oordeelt de rechtbank. Het gaat dus om criminele verdiensten die de twee nu in de staatskas moeten storten.


Stichting
Ook een stichting voor autistische kinderen en een familie uit Gees werden volgens het Openbaar Ministerie benadeeld door het boekhouderskantoor van de man uit Haren. Het OM eiste eerder daarom in totaal zo'n 800.000 euro aan verduisterd geld van het echtpaar. 

De rechtbank stelde dit bedrag in mei al naar beneden bij, omdat de stichting en de familie het accountantskantoor zelf hadden ingeschakeld. De rekeningen die de boekhouders stuurden waren volgens de rechtbank misschien aan de hoge kant, maar niet illegaal.

Privé
Toch heeft de man wel ruim 6000 euro van de stichting verduisterd. Hij had bij de politie toegegeven dat het bij dit bedrag om privé-betalingen ging. Daarom moet hij dit bedrag ook aan de Staat terugbetalen.
Deel dit artikel: