Kaart Semslinie is misschien wel het mooiste archiefstuk

ASSEN - Het Drents Archief stuurt een kaart uit 1764 van de Semslinie in voor de verkiezing van 'Stuk van het jaar'. Het gaat om een kaart van de oudste lijnrechte grens ter wereld.

In totaal dingen 48 archiefstukken mee. Alle archiefinstellingen in Nederland hebben een mooi, ontroerend of bijzonder archiefstuk aangemeld voor deze wedstrijd.

Conflict verergert
De kaart moest een eind maken aan jarenlange conflicten. Maar de kaart verergerde de situatie juist. "Er waren allerlei schermutselingen zoals boeren die grenspaaltjes verwijderden", zegt Egbert Brink, conservator van de kaartencollectie.

Groningen kon niet accepteren dat het Klooster ter Apel op Drents grondgebied kwam te liggen. Uiteindelijk werd in 1817 door Koning Willem I een convenant opgesteld voor de aanleg en het gebruik van het Stadskanaal voor de 'definitieve afdoening inzake de geschillen der territoriale limiet'. De Semslinie werd slechts voor een gedeelte als provinciegrens erkend en het Klooster Ter Apel kwam binnen de provincie Groningen te liggen.

Gesplitst huis
De Semslinie is na meer dan 400 jaar nog steeds voelbaar voor Bas Schrage uit Zuidlaarderveen. Zijn voorhuis ligt in de provincie Drenthe en het achterhuis in Groningen. "Wat ik daar van merk is dat ik ieder jaar twee verschillende belastingaanslagen krijg," zegt Schrage.

Stemmen
De winnaar van de verkiezing van het ‘Stuk van het jaar’ wordt bepaald door publieksstemmen. Er kan tot 27 oktober gestemd worden via deze website. Tijdens de Nacht van de Geschiedenis op 29 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt.
Deel dit artikel: