Marinier: Molukse kapers mochten bestorming trein niet overleven

DE PUNT - De Molukkers die in 1977 de trein bij De Punt kaapten, mochten de bestorming niet overleven. Dat zegt een marinier die bij de actie betrokken was.

Volgens hem sprak een 'vertegenwoordiger van de regering' deze wens uit tijdens de briefing voor de bevrijdingsactie. De marinier wil anoniem blijven maar laat zijn advocaat zijn verhaal nu naar buiten brengen, meldt de NOS.

Opdracht om te executeren?
De vraag of de mariniers opdracht hadden om de Molukse kapers te executeren, houdt de Molukse gemeenschap al jaren bezig. De Nederlandse staat ontkent dit tot nu toe. De discussie laaide in 2013 op, nadat journalist Jan Beckers en kaper Junus Ririmasse erin waren geslaagd de autopsierapporten openbaar te krijgen.

Daaruit zou blijken dat zeker twee kapers niet om het leven kwamen door kogels van buitenaf, zoals altijd werd gesteld, maar van dichtbij zijn doodgeschoten. Ook werd duidelijk dat de mariniers speciale munitie gebruikten, zogenoemde hollow point-patronen.


Rechtszaak tegen staat
Nabestaanden van twee Molukse kapers zijn een rechtszaak gestart tegen de Nederlandse staat. Ze krijgen nu steun van de Amsterdamse advocaat Jos Rijser. Hij was in het verleden de advocaat van een van de mariniers die bij de bestorming betrokken waren. Rijser stelt dat hij veel tijd met de ex-marinier heeft doorgebracht.

Briefing vooravond
"Hij heeft mij toen verteld dat er aan de vooravond van de bevrijding van de trein bij De Punt een briefing voor de mariniers is geweest. Bij die briefing is door een betrokken autoriteit, die daarvoor speciaal uit Den Haag kwam namens de regering, duidelijk gemaakt dat het de wens van de regering was dat geen enkele kaper het zou overleven", stelt de advocaat.
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Tynaarlo De Punt treinkaping Molukkers
Deel dit artikel: