Assenaar krijgt zeven maanden cel en boete voor belastingfraude

ASSEN - Een 60-jarige Assenaar is veroordeeld tot zeven maanden celstraf voor belastingfraude en valsheid in geschrifte. Ook deed hij zich voor als meester in de rechten, terwijl hij dat niet was.

Behalve de celstraf heeft de rechtbank in Almelo hem ook een boete van duizend euro opgelegd. Zijn 58-jarige vrouw kreeg een werkstraf van honderd uur, waarvan veertig voorwaardelijk, voor haar aandeel in de fraude.

Twee bedrijven
De man begon in 2008 een bedrijf als juridisch adviseur en zijn vrouw in 2011 als zelfstandig schuldhulpverlener. De man deed de btw-aangiften en ook de aangiften inkomstenbelasting bij de Belastingdienst voor beide bedrijven. 

Daarbij voerde hij ten onrechte allerlei privékosten, zoals twee verhuizingen, kosten voor een auto, medische kosten en advocaatkosten op als zakelijke kosten. Ook claimde hij zelfstandigenaftrek en allerlei andere belastingvoordelen waar hij helemaal geen recht op had. Bij een controle van de Belastingdienst liep het stel tegen de lamp.

'Niet bewust gefraudeerd'
Het Openbaar Ministerie beschuldigde het stel ervan voor bijna een ton te hebben gefraudeerd. De rechtbank vindt 50.000 euro bewezen.  

De Assenaar ontkende toen hij werd opgepakt hij bewust fraude heeft gepleegd. De vrouw zei haar man te vertrouwen. Daarom controleerde ze de aangiften niet, maar zette ze naar eigen zeggen alleen haar handtekening eronder.

Fraude begon tijdens celstraf
De Assenaar is vaker veroordeeld voor fraude. Een deel van de fraude tussen 2008 en 2013 pleegde hij terwijl hij een celstraf van anderhalf jaar uitzat voor een eerder misdrijf. Dat neemt de rechtbank hem nog het meest kwalijk. 

Omdat de man en zijn vrouw allebei ernstig ziek zijn, waren ze twee weken geleden niet bij de rechtszaak in Almelo. De rechtbank houdt daarmee geen rekening bij de straffen.
Deel dit artikel: