Paardenhandelaren klagen bij opening Zuidlaardermarkt

ZUIDLAREN - "Het marktveld is te klein. Voor twaalf uur vanmiddag drukken we elkaar hier van het terrein af", vreest een van de vele paardenhandelaren op de Zuidlaardermarkt.

Burgemeester Marcel Thijsen opende vanochtend onder luid gejuich de 816e editie van de Zuidlaardermarkt. Er worden vandaag zo'n honderdduizend bezoekers in het dorp verwacht.


Paardenmarkt verhuisd
De gemeente Tynaarlo zet dit jaar in op nog meer dierenwelzijn tijdens de paardenmarkt dan andere jaren. De 1.500 paarden staan op een iets andere plek dan in het verleden, verder verwijderd van de kermis. Daar tussenin is ruimte gekomen voor de warenmarkt. Maar dat is niet alle handelaren naar de zin.

'Veranderingen geen verbetering'
"Alle veranderingen zijn geen verbeteringen", vindt een paardenhandelaar uit het midden van het land, die voor de 25e keer op de Zuidlaardermarkt staat. "Het veld voor de paardenhandel is te klein. Er zijn hier zoveel paarden en er komen zoveel mensen, op gegeven moment is het hier vol. Iets meer ruimte voor de paardenmarkt was prettig geweest."

Paarden bij de kermis vandaan
Burgemeester Marcel Thijsen is wel positief over de veranderingen aan de Zuidlaardermarkt. "We doen dit jaar zaken anders in verband met dierenwelzijn. Zo staan de paarden verder bij de kermis vandaan in verband met licht en geluid. Bovendien is het marktterrein groter dan voorgaande jaren."

Opvallend zijn de hekken rondom de markt. Die staan er zodat er meer controle is op de paarden die worden aangevoerd. Al deze paarden moeten van te voren worden gecontroleerd door een veearts op besmettelijke ziekten.

'Markt kan weer vijftig jaar vooruit'
Volgens Thijsen zijn de reacties wisselend op de nieuwe opzet voor de paardenmarkt. "Ik heb handelaren gesproken die enthousiast zijn over de veranderingen en handelaren die het liever bij het oude hadden gelaten. Maar de markt is in ieder geval nog altijd gezellig. Daarnaast denk ik dat we op gebied van dierenwelzijn met de tijd mee moeten, want anders raak je misschien alles kwijt. Zo kan de markt in ieder geval weer vijftig jaar verder."

Zakkenrollers actief
Bezoekers van de Zuidlaardermarkt moeten goed op hun portemonnee letten, meldt de gemeente Tynaarlo. Afgelopen nacht waren er zakkenrollers actief. Mogelijk zijn die nog steeds aanwezig.
Deel dit artikel: