Paardenmarkt Zuidlaren drukker bezocht

ZUIDLAREN - De paardenmarkt bij de Zuidlaardermarkt is veel beter bezocht dan voorgaande jaren.

Burgemeester Marcel Thijsen vermoedt dat de vele aandacht die de markt dit jaar heeft gekregen de oorzaak is: "Mensen willen blijkbaar toch met eigen ogen zien hoe het er nu uitziet." De Zuidlaardermarkt is aangepast vanwege het welzijn van de paarden. De dieren hebben meer ruimte en staan verder bij de kermis vandaan.


Innoveren
"We moeten innoveren om de paardenmarkt te behouden, maar we moeten ook de handelaren en bezoekers tevreden houden", aldus burgemeester Thijsen. Tijdens een persconferentie liet hij weten dat de gemeente de eerste stappen heeft gezet naar een toekomstbestendige paardenmarkt. "Niet alles is goed gegaan. De paarden hebben meer ruimte gekregen, maar de mensen minder en daar moeten we aan werken", aldus Thijsen. "We willen de markt nog honderden jaren organiseren." 

Meer paarden
De aanvoer van paarden is dit jaar voor het eerst in jaren weer gegroeid. In totaal werden 1.265 dieren aangevoerd, in 2015 waren dat er 1.134. Drie paarden werden door dierenartsen geweigerd. Twee daarvan waren verkouden, een derde onhandelbaar.

Hoeveel mensen precies geweest zijn, is nog niet duidelijk. De gemeente zet dit jaar voor het eerst een methode in die een schatting maakt op basis van gegevens van mobiele telefoons. Over een paar weken is die data bekend.


Agressieve hengsten
Volgens woordvoerder van de dierenartsen Dieter Zweers zijn dit jaar vooral meer veulens en hengsten aangevoerd dan andere jaren. "We zagen dat de veulens nog niets gewend zijn aan dit soort markten en daarom snel onrustig werden. De hengsten hebben gewoon veel ruimte nodig. Het liep een paar keer uit op een vechtpartij tussen de paarden. Zoiets moeten handelaren zien te voorkomen."

Burgemeester Thijsen zag dit probleem ook: "Het is gevaarlijk met zoveel hengsten. We moeten samen met andere grote paardenmarkten kijken of dit volgend jaar nog zo kan."

Een hengst is van het terrein verwijderd omdat hij te agressief was. Daarnaast zijn twee dieren geweigerd bij binnenkomst, omdat ze ziek waren.
Deel dit artikel: