Oud-marinier spreekt opdracht tot elimineren tegen: Wij zijn geen moordenaars

BOVENSMILDE/DE PUNT - De mariniers die in 1977 de gijzeling van de school in Bovensmilde moesten beëindigen, kregen net als bij de treinkaping bij De Punt de opdracht dat geen enkele kaper de actie mocht overleven.

Dat verklaarde de advocaat van een anonieme oud-marinier, die betrokken was bij de beëindiging van de treinkaping. Volgens die marinier kregen zijn collega's in Bovensmilde diezelfde boodschap, maar zouden zij de wens van de regering door omstandigheden niet hebben kunnen uitvoeren.

'Wij zijn geen moordenaars'
"Dat is absoluut niet waar", reageert een andere oud-marinier, die ook anoniem* wil blijven. Hij was betrokken bij de actie in Bovensmilde. "Dat spreek ik met klem tegen, wij zijn geen moordenaars", zegt hij op Radio Drenthe.

De voormalig marinier zegt zich gekrenkt te voelen. "De Bijzondere Bijstands Eenheid van de mariniers is een zeer professionele eenheid. Wij zijn geen rechters en geen beulen. De opdracht om mensen te elimineren past absoluut niet bij een eenheid zoals die van ons."

Verrassing
Bij het beëindigen van de gijzeling van de school vielen geen dodelijke slachtoffers. "Daar konden we gebruikmaken van de verrassing. Zo reden we met een pantserwagen naar binnen."

Volgens hem was zo'n verrassingselement bij de treinkaping niet mogelijk en is een trein lastiger binnen te dringen. "De trein is een heel ander verhaal", stelt hij. "Daar was veel meer tegenstand."

Rechtszaak
Op 4 november dient een rechtszaak die nabestaanden van Molukse treinkapers aanspanden tegen de Nederlandse staat. De oud-marinier hoopt dat iedereen zijn emoties in bedwang houdt. "Ik heb veel sympathie voor het Molukse standpunt. Maar dat ze onschuldige mensen gijzelden, kan natuurlijk niet."


* De naam van de oud-marinier die betrokken was bij de beëindiging van de gijzeling in Bovensmilde is bij de redactie bekend.
Deel dit artikel: