Inwoners Emmerhout kiezen definitieve plannen burgerbegroting

EMMEN - Het lijkt haast te mooi om waar te zijn. De gemeente geeft je geld en je mag zelf bepalen wat je ermee doet. Toch is dit in de Emmer wijk Emmerhout het geval.

De wijk is onderdeel van een proef van de gemeente Emmen. Als eerste krijgt die wijk de beschikking over een burgerbegroting. Vanavond kiezen inwoners waaraan het geld besteed wordt.

'Wij mogen het zeggen'
"Het is hartstikke mooi en ontzettend leuk om mee bezig te zijn", zegt Wytse Bouma van Wijkbelangen Emmerhout. "Wij als wijkbewoners krijgen nu werkelijk de kans om te bepalen hoe de wijk eruit komt te zien. Het is onze wijk, dus wij mogen het zeggen."

In 2017 en 2018 mogen de inwoners van Emmerhout in totaal 179.000 euro uitgeven.

In mei kreeg Emmerhout te horen dat de wijk onderdeel is van een experiment van de gemeente. Sindsdien zijn er concrete plannen uitgewerkt door bewoners. Iedereen mocht een plan indienen.

"Vanavond worden tien initiatieven gepresenteerd. De afgelopen maand hebben wijkbewoners thema's aangegeven die zij belangrijk vonden. Vervolgens zijn er ideeën aangeleverd die passen binnen die thema's", aldus Bouma.


Bijensnelweg
De inwoners van Emmerhout komen vanavond tijdens de presentatie met uiteenlopende ideeën. Van een bijensnelweg - wat een aaneenschakeling van wilde, gekleurde bloemen in de wijk is om onder andere kale grasplekken op te vullen -, tot een multifunctioneel sportterrein in de buitenlucht.

Vanavond zijn alle bewoners van de wijk Emmerhout welkom om te luisteren naar de presentaties van de buurtbewoners in bewonersbedrijf Op Eigen Houtje. Daarna mogen alle aanwezigen stemmen. De bedoeling is om in 2017 direct aan de slag te gaan met het uitvoeren van de plannen.

Ook in Nieuw-Dordrecht is men bezig met een burgerbegroting.
Deel dit artikel: